Kans van één op vijftig miljoen: vrouw bevalt van dochter en elf weken later van een zoon

27.08.2019 08:59
Tweeling elf weken

De kans dat dit gebeurt, is één op vijftig miljoen, maar het overkwam de 29-jarige Liliya Konovalova. Ze beviel van een dochter en maar liefst elf weken later van een zoon.

‘Hij had geen haast’

Liliya was in verwachting van een tweeling, maar haar dochter werd te vroeg geboren. Al na 25 weken kwam het meisje ter wereld. Op 24 mei wilde Liya uit haar buik. Het meisje woog ongeveer één kilo en lag wekenlang op de intensive care. Artsen vreesden voor haar leven, maar ook voor het leven van haar tweelingbroer, die nog in de buik zat. In de meeste gevallen van een tweelinggeboorte scheelt het hoogstens een paar uur tussen de twee kinderen. Maar Liliya maakte het onmogelijke mee: haar zoontje Maxim kwam pas op 9 augustus ter wereld. Ruim 2,5 maand later dan zijn zusje en uiteraard was hij een stuk zwaarder: hij woog 2,9 kilo. ‘Mijn zoontje had duidelijk geen haast’, zegt Liliya.

 

Twee baarmoeders

Hoe dit heeft kunnen gebeuren? Liliya heeft een bijzondere aandoening: ze heeft twee baarmoeders. Daarom konden de twee kinderen tegelijk zijn verwekt, maar los van elkaar groeien. De aandoening heet uterus didelphys en houdt in dat de baarmoeder dubbel is aangelegd, net zoals bij de nieren. Het komt voor bij ongeveer 1 op de 3000 vrouwen. ‘Ik schrok me rot toen ik hoorde dat mijn baarmoeder heel speciaal was. Of dat ik er dus twee had. Ik hoopte maar dat alles goed zou komen met mijn prematuur geboren kind’.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >