Je kind(eren) kussen op de mond: ‘Ik moet er niet aan denken dat er iets gebeurt en ik niet die kus gegeven heb’

06.12.2023 15:44
Beeld: Getty Images

Je kinderen kussen op de mond is doodnormaal, toch? Dat blijkt niet bij iedereen thuis een gewoonte of geaccepteerd te zijn. Jullie vertellen hoe het er bij jullie thuis aan toe gaat.

Marion: “Altijd gedaan bij mijn dochter en nu ook bij mijn kleinzoon. Ze geven zelf aan als ze het niet meer willen. Kus ook goede vrienden op de mond en dat is wederzijds. Ik doe niet zo moeilijk. Doe waar je je goed bij voelt! “

Petra: “Zeker, en dat blijven we voor altijd doen!”

Lies: “Het interesseert mij eigenlijk niet of een ander dat wel of niet normaal vindt…. Ik heb de honderden discussies hier al vaak zat over gezien. Voor ons is het normaal, en wij kussen allemaal gewoon totdat iemand aangeeft dat ze het niet fijn vinden.”

Diana: “Tuurlijk is dat normaal, ik heb ze negen maanden onder m’n hart gedragen.”

Mirjam: “Gewoon doen waarbij iedereen zich op zijn gemak voelt. Dochterlief (6) heeft een kleine tijd gehad dat ze alleen kusjes wilde op de wang. Dus dat deden we. Inmiddels heeft ze zich weer bedacht en wilt ze gewoon kusjes op de mond. Zoonlief (13) wilde rond die leeftijd alleen nog maar kusjes op zn (voor)hoofd. Inmiddels staat ie dat schoorvoetend toe. Maar als hij het echt niet wilt, doe ik het niet.”

Serena: “Ik vind het goor maar ik ben opgevoed met de gedachte dat een kus op de mond voor intiem is. Zolang mensen maar mijn kind niet op de mond gaan kussen, moeten ze het lekker zelf weten.”

Mariska: “Ja, ik krijg elke dag heerlijke natte kusjes van m’n 3-jarige.”

Miranda: “Zolang als we dat beide goed vinden, prima! Onze zoon doet dat allang niet meer en onze dochter soms wel soms niet. Ook prima!”

Marissa: “Heel normaal! Maar soms ontwijk ik de mond liever in verband met rondzwervend snot, niets is zo ranzig dan je peuter of dreumes een kus op de mond te geven en met het naar achter deinzen bestaat er nog een zichtbare slijmverbinding tussen je goudlokje en jezelf.”

Yvonne: “Nee is hier niet gewoon. Maar moet ieder zelf weten.”

Fabianne: “Ik vind het wel normaal als het je eigen kind is, maar zelf doe ik het niet. Ik zou ook niet willen dat iemand anders dat bij mijn kinderen doet.”

Jeanine: “Ik gaf mijn vader nog als volwassene een kus op de mond, niet in regelmaat zoals in mijn kindertijd. Dit heb ik nooit gek gevonden en bij mijn eigen kinderen vind ik dit ook niet gek of vies. Wèl ben ik al in gesprek gegaan met mijn dochter van reeds 10, op het moment dat zij het niet meer wil, doen we dat niet meer. Zij geeft alleen papa en mama een kus op de mond en indien ze wilt geeft ze een bekende een knuffel. Jongste geeft alleen papa een kus op de mond, dat is voor haar de uitzondering. Ze knuffelt gelukkig wel graag met mama.”

Sanna: “Nee, wij doen dat niet. Altijd op de wang, hoofd of handjes. Enige persoon die ik kus op zijn mond is mijn partner. Ik ben er ook niet van gediend als anderen mijn dochter op de mond kussen. Gelukkig nooit meegemaakt.”

Alex: “Kleine van mij moet het! Het is standaard dat we een kus en knuffel geven en zeggen ‘I luv joe!’ Ik moet er niet aan denken dat er iets gebeurt en ik niet die kus en knuffel heb gegeven!”

Marie: “Persoonlijk zeg ik nee, ik blijf het vreemd vinden als mensen dat doen en al helemaal als een opa of oma dat doen. Zal er ook nooit iets van zeggen hoor zolang ze het niet bij mij of mijn kleintjes doen. Maar ik ben wel van mening dat iedereen dit voor zichzelf moet weten en anderen daar niets over te zeggen hebben en hun mening voor zich moeten houden.”

Erik: “Deed ik vroeger ook. Vonden de kinderen ook helemaal niet vervelend. Behalve toen ik afscheid nam van mijn oudste dochter toen ik haar naar een concert gebracht had en één of ander knul haar vroeg of ik haar vriend was. Toen was het afgelopen. Ze wilde het daarom niet meer en dat moet je respecteren.”

Wendy: “Dat heeft z’n natuurlijke beloop….m’n zoontje van 7 doet dat wel (nog) en m’n dochters van 17 en 20 doen dat niet meer. Ik geniet van iedere kus en knuffel die ik krijg.”