IKEA bouwt Syrisch appartement na

14.11.2016 11:32
Beeld: still YouTube/Rode Kruis Beeld: still YouTube/Rode Kruis

In de IKEA in Oslo wijkt één showroom erg af van de rest. Bezoekers treffen geen designwoonkamer aan, maar een replica van een Syrisch appartement. Verwoest door de oorlog.

Betonnen bouwstenen, een matras op de vloer en slechts een paar knuffels. Het appartement van 25m2 dat is nagebouwd in IKEA in Oslo is niet verzonnen. Het is een kopie van het huis van de familie van Rana, een 9-koppig gezin dat net buiten Damascus woont. Het huis laat zien hoe het voor Syriërs is om daar proberen te overleven in de burgeroorlog. De bekende witte kaartjes waar je de prijs en locatie van het product op kan zien, zijn ook hier aan voorwerpen zoals een waterkan vastgemaakt. Dit keer kunnen bezoekers er echter geen prijzen en productnummers op lezen. De kaarten beschrijven hoe Syriërs in de rij staan voor voedselpakketten en medicijnen. En hoe IKEA-bezoekers kunnen doneren.

Ook in Nederland?

De replica van het appartement stond van 17 tot 31 oktober in de IKEA in Oslo. In totaal is er al 22 miljoen euro opgehaald. Het is niet bekend of de replica ook in een Nederlandse vestiging komt te staan of dat het bij een Noorse actie blijft. Zelfs als dat niet zo is, kunnen we gelukkig nog doneren. De actie is een samenwerking van het Rode Kruis. Hoe jij ook een steentje bijdraagt vind je hier op de website van de hulpverleningsorganisatie.

Bron Metronieuws.nl