Beeld: still YouTube/Rode Kruis
Beeld: still YouTube/Rode Kruis

In de IKEA in Oslo wijkt één showroom erg af van de rest. Bezoekers treffen geen designwoonkamer aan, maar een replica van een Syrisch appartement. Verwoest door de oorlog.

Betonnen bouwstenen, een matras op de vloer en slechts een paar knuffels. Het appartement van 25m2 dat is nagebouwd in IKEA in Oslo is niet verzonnen. Het is een kopie van het huis van de familie van Rana, een 9-koppig gezin dat net buiten Damascus woont. Het huis laat zien hoe het voor Syriërs is om daar proberen te overleven in de burgeroorlog. De bekende witte kaartjes waar je de prijs en locatie van het product op kan zien, zijn ook hier aan voorwerpen zoals een waterkan vastgemaakt. Dit keer kunnen bezoekers er echter geen prijzen en productnummers op lezen. De kaarten beschrijven hoe Syriërs in de rij staan voor voedselpakketten en medicijnen. En hoe IKEA-bezoekers kunnen doneren.

Ook in Nederland?

De replica van het appartement stond van 17 tot 31 oktober in de IKEA in Oslo. In totaal is er al 22 miljoen euro opgehaald. Het is niet bekend of de replica ook in een Nederlandse vestiging komt te staan of dat het bij een Noorse actie blijft. Zelfs als dat niet zo is, kunnen we gelukkig nog doneren. De actie is een samenwerking van het Rode Kruis. Hoe jij ook een steentje bijdraagt vind je hier op de website van de hulpverleningsorganisatie.

Bron Metronieuws.nl

 

BN'er-moeders op Instagram

Van groupies, een onesie tot Valentijnsdag met voetbal: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Goeiemorgen...


 

Lief


 

Prachtige foto


 

Samen de wereld ontdekken


 

Jubileum


 

Op standje lam dan maar...


 

Maandag onesiedag


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

oude-versleten-bank-koesteren

Lauren Eberspacher belooft haar partner dat ze ooit die mooie witte bank uit de woonmagazines zullen kopen. Maar zolang er nog kinderen door het huis springen, kunnen ze hier alleen van dromen.

Op Facebook schrijft ze een ode aan de witte bank (én aan haar oude, versleten exemplaar).

 

Sapvlekken

'Lieve man', zo begint Lauren haar bericht. 'Je weet wel, die witte bank uit dat woonmagazine, ooit gaan we hiervoor sparen en kopen we er een. En hij zal schoon zijn. Niet vies van de sapvlekken, appelschillen en melk. Oh, en wanneer er mensen op bezoek komen, hoeven we niet al het speelgoed eraf te gooien: geen barbiearmpjes die in onze rug porren. We gaan gewoon met z'n allen zitten en genieten van het comfort van onze witte bank.'

 

Lees ook
Moet je zien: man stuurt z'n vrouw 'uitdagende' foto's terwijl hij schoonmaakt >

 

'Prachtige stof'

De moeder vervolgt: 'Op een dag voelen we aan de prachtige stof waar we jarenlang van hebben gedroomd en voor hebben gespaard. En dan zullen we de vlekken missen, want geen vlekken betekent dat onze kinderen niet zo klein meer zijn. De armleuningen zijn stevig en de kussens lekker donzig. Ik weet zeker dat het zo comfortabel zal zijn als we dachten, maar toch zullen we terugdenken aan de momenten dat onze kinderen van onze bank afsprongen, deden alsof ze superhelden waren of 'op avontuur' gingen. Ik denk dat we op die dag onze versleten bank missen.'

 

'De mooiste jaren van ons leven'

Daarom wil Laura haar oude bank koesteren, nu het nog kan. 'Laten we de vlekken blijven schrobben en de dekens blijven gebruiken. Laten we blijven knuffelen met onze kinderen en kijken hoe ze op avontuur gaan in onze woonkamer. Omdat de jaren die we met deze versleten bank hebben, ongetwijfeld de meest kostbare, vermoeiende en mooiste jaren van ons leven zullen zijn.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >