‘Ik heb een hekel aan babyshowers’

15.01.2020 18:36
hekel-aan-babyshowers

Babyfoto’s raden met blauw-roze cupcakes en alcoholvrije champagne op tafel: Marloes vindt het niet alleen overdreven, ze heeft er een bloedhekel aan. 

“Al tijdens mijn studententijd riep ik tegen mijn vriendinnen dat ze, mocht het ooit zover komen, geen babyshower voor me moesten organiseren. Dat semi-verrassende gedoe, die zelfgemaakte hapjes en verplicht leuk moeten doen met je schoonmoeder: ik zag de toegevoegde waarde gewoon niet. Een paar jaar later werd ik zwanger en hoewel één vriendin de groep toch zover probeerde te krijgen (en gelijk teruggefloten werd omdat de rest vreesde dat ik na het confettimoment woedend zou vertrekken – geen vreemde gedachte), werd er voor mij inderdaad niets georganiseerd. 

 

Diepe wrok

Gelukkig maar, want ik heb al veel babyshowers meegemaakt en die diepe wrok is altijd gebleven. Waarom? Naast cliché spelletjes als babyfoto’s en buikomvang raden is zo’n feest nooit spontaan. Elke gek heeft het door als-ie na zo’n dertig weken zwangerschap met een goedkope smoes naar een onbekend café (of nog erger: een veel te kleine woonkamer) wordt gelokt. Vervolgens doet je zwangere vriendin alsof ze van niets wist, zit je samen in een kringetje met op links die collega die alleen maar over zichzelf praat, en op rechts een tante van wie je de naam niet eens weet, maar ‘voor de vorm’ is uitgenodigd.

 

Lees ook
Dit gebeurt er als mannen een babyshower organiseren >

 

Luiers gevuld met ontbijtkoek

De zwangere pakt uren achter elkaar cadeaus uit en verschoont luiers gevuld met ontbijtkoek terwijl jij als gast niets anders kan doen dan toekijken. Tussendoor nip je van veel te zoete Jip & Janneke-champagne (terwijl je snakt naar een glas echte bubbels), eet je je misselijk aan de zoveelste choco-pop en dan gaat iedereen weer naar huis en zit je vriendin met alle troep. Plus een shitload aan babykleertjes waarvan ze weet dat het kind er al na een week is uitgegroeid.

 

After-babyshower

Nee hoor, mijn vriendinnen kwamen tijdens mijn zwangerschap met een veel beter idee: de after-babyshower. Zonder baby, zonder jeugdfoto’s en zonder hysterische spellen, maar mét wijn. 

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks de best gelezen artikelen in je mailbox >