besparen-op-boodschappen

Voor een volle kar in de supermarkt betaal je al snel een godsvermogen. Helemaal niet nodig, vindt budgetexpert Joëlla Opraus van How 2 Spend It. Volg haar onderstaande adviezen over besparen op je boodschappen op en je merkt het ongetwijfeld in je portemonnee.

1. De hele week


De gouden tip om te besparen op je boodschappen: doe boodschappen voor de hele week. Plan een vast moment in de week in om te bedenken wat je de aankomende dagen wil eten en wat je daarvoor moet kopen. Hierdoor verklein je de kans dat je tijdens een vluchtig supermarktbezoek zomaar iets overbodigs in je kar gooit. Want eerlijk is eerlijk: voor je 't weet loop je met de halve supermarkt in je tas naar huis.
 

More content below the advertising

2. Aanbiedingen en restjes


Spit de boekjes en websites van supermarkten door voor leuke aanbiedingen (koop ze wel alleen als je ze écht nodig hebt). En kijk naar restjes in je koelkast. Heb je bijvoorbeeld nog een lade vol groenten die eigenlijk op moeten? Of aardappels met uitlopers? Gooi alles hup, bij elkaar, haal alleen een stuk vlees en klaar ben je. 
 

Lees ook: Budgetexpert geeft zakgeldtips: 'Begin met een euro per week'


3. Vis- en vegadag


Dit is iets wat veel mensen nog weleens vergeten: een maaltijd zonder vlees is vaak veel goedkoper. En dat niet alleen, het is ook nog goed voor het milieu én voor je creativiteit. Als je iedere week één vis- en vegadag inplant en zoveel mogelijk groenten eet, kom je al een heel eind.
 

4. Niet weggooien


Let bij het inkopen ook op de hoeveelheden die je nodig hebt. Eet je op dinsdag een pasta waar een halve courgette in gaat? Plan dan op vrijdag een gerecht waar je de andere helft in kan verwerken. Zo hoef je geen restjes weg te gooien.
 

5. Lijstje


Misschien wel de allerbelangrijkste: maak een boodschappenlijst en wijk hier niet van af. Echt. Niet. Klinkt burgerlijk, maar zonder een lijst wijk je al snel af van wat je nodig hebt. We snappen dat die chocoladerepen, chipszakken en frisdrank (nu zelfs in de aanbieding) heel aantrekkelijk zijn, maar heb je 't echt nodig? Nee. Lekker laten liggen dus.
 

6. Ga (vaker) alleen boodschappen doen

Vervelend, maar waar: met kinderen boodschappen doen leidt vaak tot meer aankopen. Ook wanneer je samen met je partner of een vriendin naar de supermarkt gaat, is de kans groter dat je meer koopt dan de bedoeling was. Je kent het wel: krijg je ineens trek in een wijntje of kaasje. Als je alleen gaat heb je hier veel minder last van.