Hoe chaotisch het er ook aan toegaat in het hoofd van schrijfster Elle van Rijn (48), ze redt het prima met haar kinderen. “Ik omring me met moeders die wél weten wanneer er een studiedag is.”

Hoe voel je je?
“Vrolijk. Ik heb net gesport en ben trots op mezelf. Door alle squats heb ik tegenwoordig
geweldige bilspieren.”

Sex of slaap?
“Sex. Daar krijg je energie van en dan heb je geen slaap meer nodig.”

Wat kun jij beter dan andere moeders?
“Relativeren. Ik heb vier kinderen, ik moet wel.”

En wat slechter?
“Structuur is bij mij thuis ver te zoeken. Ik ben te chaotisch, het lukt me niet. Om zes uur eten is er bij mij nooit bij. Maar binnen die chaos heb ik het toch allemaal wel goed georganiseerd en kan ik de ballen in de lucht houden zonder er zelf aan onderdoor te gaan.
Ik zorg dat ik me omring met andere moeders die wél weten wanneer er een studiedag is. Sta ik niet weer voor niets op het schoolplein.”

Grootste opvoedzonde?
“Het enige wat ik kan bedenken: dat ik ze soms te veel verwen. Ga ik met ze shoppen, willen ze toch nog een jas of een trui. Dan denk ik: ach, vooruit. Ook met lekkere dingen. hebben ze al taart gekregen, krijgen ze ook nog overgebleven soesjes van die dag.”

Kinderen of carrière?
“Mijn kinderen natuurlijk. Ik kan het gelukkig goed combineren en heb drie dagen in de week een heel lieve oppas. Maar soms gaat werk gewoon even voor. Laatst had Katelijne een uitvoering op school en ik een draaidag voor Dokter Tinus. Ik kon er niet bij zijn. Niet erg, ik ben er juist dankzij mijn flexibele beroep vaak wel.”

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
“Van ontroering op mijn verjaardag een paar dagen geleden. De kinderen hadden allemaal een gedicht voor me geschreven en droegen dat aan me voor. Mijn puberdochter Feline zei: ‘Mama werkt altijd zo hard, het is haar nooit te veel. Ze is mijn grote voorbeeld.’ Tja, toen hield ik het niet droog.”

Lees het hele interview met Elle in Kek Mama 07-2015.

meghan-markle-zwanger

De geruchten gingen al langer, maar nu heeft het paleis het ook echt bevestigd: prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle verwachten in de lente van 2019 een baby.

'De hertog en hertogin hebben alle steun die zij sinds hun huwelijk in mei mochten ontvangen van mensen over de hele wereld erg gewaardeerd en zijn verheugd om dit blijde nieuws te kunnen delen met het publiek',  staat op het Instagramaccount van Kensington Palace.

 

Lees ook
Moeders reageren massaal op 'perfecte' foto van net bevallen Kate Middleton >

 

School voor nanny's

De geruchten gingen al maanden en toen een woordvoerder van het Koningshuis zei dat Meghan niet meeging naar Fiji (waar het zikavirus heerst) wist iedereen het zeker: ze móest wel zwanger zijn. Eerder werd ook al dat Meghans moeder Doria Ragland haar zou gaan helpen met de baby. Zij werd gespot terwijl ze een school voor nanny’s bezocht in Londen.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
column-malu-chaos-geluk
Beeld: Marco Kolanus

Tegenwoordig vind ik het heerlijk om aan het werk te zijn. Maar voordat ik na mijn zwangerschap weer moest beginnen, schoten er duizenden doemscenario’s door mijn hoofd. 

Een kleine greep: 

 

 1. Zo fijn, weer aan het werk. Even en paar uur zonder poepluiers, spuugdoekjes en babykwijl.
 2. Ik kan niet wachten…
 3. Kijk zelfs uit naar het moment dat ik in alle rust naar de koffieautomaat kan lopen. Nu pas besef ik dat ik die route al die tijd heb ondergewaardeerd…
 4. En het hoogtepunt van de dag: moeten blázen om mijn koffie drinkbaar te krijgen…
 5. Heb ik voor mijn gevoel al eeuwen niet hoeven doen. (Al gaat een lauwe ochtendkop er na drie uur nachtrust evengoed in, daar niet van…)
 6. Ook lekker: dat ik in plaats van die ‘makkelijke’ broek en slobbertrui eindelijk weer iets fatsoenlijks aan kan. Voor melkvlekken hoef ik immers niet bang te zijn.
 7. Wat zei je? Geen vlekken? Ik bestel gewoon op de valreep wat nieuwe outfits!
 8. En hup, een extra laag make-up op, want dat moet ik toch niet hebben: dat collega’s na mijn eerste werkdag tegen elkaar fluisteren dat ik er ‘ietwat uitgeleefd uitzag’….
 9. Nee hoor, ik heb alles onder controle. Dat ‘werkende moeder’-zijn is helemaal mijn ding.
 10. Oppas geregeld, out-of-office uitgeknald: er kan niets meer misgaan.
 11. Al lijkt Mack het toch wel te voelen, dat ik ‘m een paar uur achterlaat: hij slaapt al dagen onrustig. En als ik even naar de keuken loop nadat ik over z’n box heb gehangen, zet-ie het gelijk op een krijsen.
 12. Alsof hij nu al last heeft van verlatingsangst…
 13. Zou dat al kunnen met vier maanden?
 14. Even Googelen.
 15. Ja dus. 
 16. Man, dat moment vergeet hij natuurlijk nooit. Dat ík, z’n moeder notabene, hem van de één op andere dag achterliet bij een vreemde.
 17. Nou ja, vreemde… Het is dan wel z’n oma, maar ik bedoel: mij ziet hij de hele dag door, haar hooguit twee keer per week.
 18. En wat nu als zij ‘m niet stil krijgt als-ie verdrietig is?
 19. Of in blinde paniek een schep te veel door z’n voeding doet en hij vervolgens de hele middag met kramp zit?
 20. Oh. En weet ze trouwens wel hoe je die draagdoek goed omknoopt? Anders slaapt-ie echt niet…
 21. Misschien moet ik wel gewoon fulltime huismoeder zijn. Heb ik van al dat gedoe geen last en kan ik Mack gewoon zélf troosten mocht dat nodig zijn. 
 22. Maar zo’n fijne baan als deze kom ik natuurlijk nooit meer tegen.
 23. En ook die rekeningen betalen zichzelf niet…
 24. Nee. Slecht idee.
 25. Weet je? Ik vraag m’n vriend of-ie Mack naar bed brengt vanavond.
 26. Duik ik in een warm bad, zet een serie op en denk even aan helemaal niets - kijk ik vast weer helemaal anders tegen de wereld aan morgen…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.