In samenwerking met Kek Mama

Eline is een big spender: ‘Vanaf volgend jaar bouw ik écht een buffer’

04.12.2019 08:04

Kek Mama’s marketingmanager Eline (33) had al een zoon, toen ze haar huidige vriend tegen het lijf liep. Een halfjaar na hun ontmoeting kochten ze een huis én was ze zwanger – maar hun financiën hadden ze nog niet geregeld.

“Onze administratie is zoals wij zijn: chaotisch en afgestemd op het hier en nu.” Eline kan er wel om grinniken. “Want er is tegelijkertijd geen cent in ons huishouden waar ik geen zicht op heb. Ik beheer alle financiën, zowel zakelijk – Nick heeft een eigen schildersbedrijf en ik werk freelance – als privé. In een Excel-bestand houd ik precies bij wat erin komt en wat eruit gaat.”

Tot haar zoon Olivier (nu vijf) een jaar was, huurde Eline een appartement in Amsterdam. Haar vriend Nick had nog geen kinderen toen ze elkaar leerden kennen, en huurde eveneens een woning, in het noorden van het land. “Daar kwamen we – nog geen halfjaar na onze ontmoeting – een oud schoolpand tegen, dat we kochten als bouwval. Een maand nadat we het koopcontract hadden getekend, bleek ik zwanger van onze dochter Phileine – nu twee.”

 

Samenlevingscontract

Eline en Nick waren beiden financieel onafhankelijk, maar met de koop van hun huis én een baby op komst, was het wel zaak dat ze een aantal administratieve zaken regelden. Eline: “We stelden een samenlevingscontract op, waarin we afspraken dat ieder voor de helft eigenaar is van ons huis én de overwaarde. Nick had wat eigen geld dat hij erin had gestoken, en na een eventuele scheiding weer van hem is. Nu, bijna drie jaar later, is ons huis het viervoudige waard van de aankoopprijs. Nick heeft het eigenhandig verbouwd.”

 

Lees ook:
Al het geld op één hoop: ‘Mijn ouders dachten dat ik gek was geworden’ >

 

Pensioen

Ook legden ze vast dat bij overlijden, de andere partner recht heeft op het pensioen van de overledene. En, bijzonder: Nick nam Elines zoon Olivier op in zijn testament. “Na Nicks dood heeft Olivier recht op een kwart van Nicks vermogen, Phileine en een eventueel volgend kind van ons samen op driekwart.”

Van een gezamenlijke rekening betalen ze alle woonlasten, maar waar het geld voor die rekeningen vandaan komt, varieert behoorlijk, zegt Eline. “Per saldo verdient Nick iets meer dan ik, maar omdat zijn inkomsten fluctueren, kan het gebeuren dat ik de hypotheek een paar maanden betaal, en daarna hij.” Echt bijhouden of dat helemaal fifty-fifty gaat, doen ze niet. “In februari gaan we op wintersport. Dat is een relatief dure vakantie, en die betaalt Nick altijd. Een maand later gaan we naar Ibiza, en dat komt uit mijn portemonnee.”

 

Big spenders

Ze zijn wel big spenders, lacht Eline. “Nick nog meer dan ik. Die koopt gerust spontaan een nieuwe bank van drieduizend euro. Ho ho, zeg ik dan; zullen we daar nog héél even mee wachten tot het geld daadwerkelijk op onze rekening staat?”

Dat ze allebei ook eigen rekeningen hebben, is voor Eline noodzaak. “Ik vind het belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn; dat geef ik mijn kinderen later ook mee. Ik wil mijn vriend geen toestemming hoeven vragen om een nieuwe jas te kopen, en er al helemaal niet berooid voor staan als het onverhoopt ooit misloopt tussen ons. We hebben allebei een beetje spaargeld. Niet per se voor de kinderen; dat regelt zich later vanzelf wel, hopen we, met de overwaarde op ons huis. Toch wil ik vanaf volgend jaar wel proberen iets minder alleen maar in het nu te leven, en een buffer op te bouwen.”

 

Financieel gelukkig

Zijn jij en je partner financieel gelukkig? Het is goed om de financiën met je partner te bespreken wanneer je bijvoorbeeld gaat samenwonen. Hier vind je meer tips van Aegon om je geldzaken goed te regelen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >