‘Die vakantie zette ik ter plekke een punt achter onze vriendschap’

12.07.2023 11:26
vakantie verandering vriendschap Beeld: Unsplash

Dobberend op zee kun je zomaar een beslissing nemen die je hele leven overhoop gooit.

Doreen (35), twee zoons, kapte op vakantie met haar beste vriendin.

“Zelda en ik waren onafscheidelijk. Onze kinderen dachten dat ze familie waren en er was geen dag dat we elkaar niet spraken. Toen Zelda’s moeder overleed, zorgde ik dat haar gezin draaiende bleef. En toen mijn man me verliet, nam zij vrij van haar werk om me te helpen met mijn nieuwe huis.

‘Ik moet je iets vertellen’

Tot die ene avond, nu ruim een jaar geleden. Mijn zoons waren bij hun vader, haar man was thuis met de kinderen. Ik was al een aantal maanden gesetteld in mijn nieuwe leven en de meeste tranen waren wel gevloeid. Loslippig door de alcohol, zei Zelda: ‘Ik moet je iets vertellen, Doreen: ik ben een paar keer met je ex naar bed geweest.’

Van schrik schoot ik in de lach. Dit moest een grap zijn. Het gebeurde vlak na mijn scheiding, vertelde ze. Wanneer ze ’s avonds naar huis reed, ging ze soms nog even een glaasje wijn bij hem drinken. Omdat hij zo eenzaam leek, alleen in zijn huis.

‘Ik bleef met haar omgaan’

Ik begreep er niks van: maandenlang stond ik huilend op haar stoep vanwege die man, en ’s avonds kroop ze bij hem tussen de lakens? En haar eigen man dan? Die wist van niks, zei ze. ‘Maar ik dacht dat je het wel zou begrijpen.’

Ik was met de stomheid geslagen, kon niet eens boos worden. Ik verdrong gewoon wat ze me zojuist verteld had. Na die avond bleef ik gewoon met haar omgaan, alsof er niks was gebeurd.

Lees ook: ‘Tijdens de vakantie met mijn gezin werd ik verliefd op een andere man’ >

Bedrogen

Maanden later ging ik met een andere vriendin op vakantie. We zijn allebei gescheiden moeders. We lag aan het zwembad toen ik het hele verhaal eruit flapte. ‘En dit heb je al die tijd voor je gehouden?’ riep mijn vriendin. ‘Meisje, met zulke vriendinnen heb je geen vijanden nodig.’ Ik brak. Alsof ik de bevestiging van een ander nodig had om me te realiseren dat ik me vreselijk bedrogen voelde.

Met mijn voeten in het pierenbadje appte ik Zelda diezelfde middag dat ik te diep gekwetst was om haar ooit nog te vertrouwen. Ze was woest. Noemde me een vriendin van niks en een hypocriete aansteller. Ter plekke zette ik een punt achter onze vriendschap. Ik heb er nooit een seconde spijt van gekregen.”

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >