‘Mijn zoontje (3) heeft een denkbeeldig vriendinnetje’

23.12.2023 09:00
'Mijn zoontje (3) heeft een denkbeeldig vriendinnetje'

Toch vreemd, als je kind de dood van de hamster voorspelt, onzichtbare vrienden heeft of praat over bezoekjes van overleden dierbaren. Heeft mijn kind een zesde zintuig? Deze moeders vragen het zich af.

Het is wel gezellig

Eveline (31), moeder van Matthias (3): “Matthias krijgt bezoek van een denkbeeldig vriendinnetje. Hij noemt haar ‘meisje’ en ziet haar elke dag. Hij praat tegen haar, zet stoeltjes klaar zodat ze samen Brandweerman Sam kunnen kijken, hij vraagt of ik twee koekjes wil neerleggen voor hen. Ik weet niet of ik er goed aan doe, maar ik speel mee. Volgens mijn moeder is het iets spiritueels, ik hoop zelf maar dat het een fase is.”

Oma is bij de engeltjes 

Lyanne, moeder van Sanne (5) en Liam (2): “De dag voordat mijn schoonmoeder stierf zei Sanne, toen 4: ‘Oma vliegt straks naar de hemel, mama, daar is het heel mooi.’ Mijn man en ik hadden Sanne verteld dat oma ziek was en niet meer beter zou worden, maar hadden geen prognose gegeven. De laatste dagen ging mijn schoonmoeder achteruit, maar dat wist Sanne niet. Die nacht werd mijn man gebeld: hij moest naar het ziekenhuis komen. Twee uur na zijn komst overleed ze. Toen we ’s morgens vertelden dat oma was gestorven, reageerde Sanne verdrietig, maar kalm. Ze troostte ons: oma woonde nu bij de engeltjes.”

De rollen omgedraaid

Isa (33), moeder van Indy (3): “Is er meer tussen hemel en aarde? Geen idee. Als wees wil ik dat natuurlijk wel graag geloven, ik heb altijd de wens gehad mijn ouders ooit terug te zien. Ze zijn allebei in 2010 overleden. Daarom vond ik het zo bizar toen ik Indy vorig jaar een foto liet zien van mijn vader. Ze riep direct: ‘Dat is opa!’ Op zich al wonderlijk dat ze dat zei, maar ik stond helemaal versteld toen ze vervolgde: ‘En ik was vroeger jouw mama.’ Ze bleef het volhouden en zegt nu soms nog steeds dat zij mijn moeder is geweest.”

De kleine beschermengel

Tess (27), moeder van Nolan (6) en zes maanden zwanger: “Tijdens mijn zwanger­schap van Nolan bleek dat ik eigenlijk in verwachting was geweest van een tweeling. Zijn broertje of zusje heeft het niet gehaald. Toch heeft Nolan het vaak over een lief broertje. Hij ziet hem zelfs staan. ‘Kijk mama, daar zit een jongetje dat precies op mij lijkt, leuk hè?’ zegt hij dan, terwijl hij nergens naar wijst. Mijn man moet er niks van hebben, maar ik vind het ergens wel fijn dat er blijkbaar nog een zieltje om Nolan heen hangt die hem beschermt in het leven.”

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief