column-malu-baby-laten-huilen
Beeld: Marco Kolanus

‘Makkie’, dacht Kek Mama’s Malu toen ze ervoor koos om haar pasgeboren zoon borstvoeding te geven. Nog geen twee weken later merkte ze dat dit voor haar zo niet werkte.

Het leek zo romantisch als ik de verhalen op internet las: je legt je kind aan de borst, hij drinkt wat, valt heerlijk met z’n warme lichaampje tegen dat van jou in slaap en een uur of drie later meldt-ie zich weer netjes. Het kost geen drol, je hoeft niet te hannesen met maatscheppen plus je geeft ‘m ook nog het allerbeste wat-ie kan krijgen! Wat wil je nog meer?! 

 

Nou, één ding weet ik nu: niet bij iedereen is het rozengeur en maneschijn. Althans, niet bij mij… 

 

Om het halfuur

In het begin leek er niet eens zoveel mis. Mijn baby wist m’n tepel prima te vinden en de productie kwam vlot op gang. Hij viel na het drinken fijn op m’n borst in slaap, dus ik was ervan overtuigd dat ik goed bezig was. Tot-ie ineens om het halfuur om de borst begon te vragen. Ook ’s nachts. 

 

Regeldagen

De verloskundige zei dat het regeldagen waren - van die dagen dat je kind door groeispurten vaker behoefte heeft aan voeding. ’Maak een pot thee, ga op de bank liggen, zet een serie op en laat het allemaal gebeuren’, adviseerde ze. Ik ging ervoor, want ik wilde mijn kind koste wat het kost borstvoeding geven.

 

Lees ook
Romy Boomsma: 'Borstvoeding geven in het openbaar hoort doodnormaal te zijn' >

 

Vier series later

Dagenlang lag ik op de bank. Om het halfuur legde ik hem aan, maar drie weken en vier series later begon ik me toch wel af te vragen of dit écht regeldagen waren. Niet dus, want toen ik besloot gekolfde voeding via een flesje te geven, dronk hij veel beter en sliep hij ineens wél drie uur achter elkaar door.

 

Kolven

Toch was ik ook nu weer 24/7 met voeden bezig: ik moest kolven, stopte het voorraadje in de koelkast, ging voeden, kolfde opnieuw, maakte de boel schoon en vervolgens was het al bijna weer tijd voor de volgende voeding. Ik had nergens anders tijd voor. Ergerde me mateloos aan dat voor mijn gevoel alles bleef liggen en sliep nauwelijks. Om over die pijnlijke, lekkende borsten nog maar te zwijgen. 

 

De druppel

Na anderhalve maand brak dit me op. Ik was uitgeput en voor mijn kind niet meer de vrolijke moeder die ik wilde zijn. Zijn huilbuien trok ik steeds slechter: hem troosten kostte me enorm veel moeite. Niet alleen mij, maar ook m’n vriend viel op dat ik niet meer kon genieten en dat was de druppel: tegen al mijn idealen in stopte ik met borstvoeding.

 

Elke dag is een feestje

Op dat moment voelde het als falen, maar toch was het voor mij uiteindelijk de juiste beslissing: ik ben weer gelukkig en zie elke dag met mijn zoon als een feestje. Hij is op zijn beurt tevredener dan ooit, slaapt goed door, groeit als kool en is heerlijk vrolijk. En de lastige huiluurtjes? Die incasseer ik nu als een relaxte moeder. Meestal dan ;).

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >