Kek Mama-columnist Anke Laterveer is single moeder van Jakob (7) en Hannah (6). Maandelijks schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt. Vandaag: de slechte dingen op vakantie worden niet vastgelegd en dat is maar goed ook.

Een foto: Ik ben een jaar of acht en zit met een petje op en een korte broek aan in de zon te lezen voor de tent. Ik denk in Frankrijk. Op de achtergrond hangt mijn vader een wasje aan de lijn. Op een andere foto doen mijn moeder en ik de afwas bij het washok. Ik ben tien en draag een vrolijk jurkje. Het is in Tsjechië. Nog een foto. Mijn broertje en ik voeren vissen in Engeland. Ook in de stralende zon.

 

Genieten van je vakantie

In vakantie-albums van vroeger is het altijd mooi weer. Er is nooit iemand boos. De tent staat prachtig en de zon schijnt. Foto’s van hoe ik zo verbrand was dat ik blaren kreeg zijn er niet. Of van hoe de was van de lijn het meer ernaast inwaaide. Of hoe de afwas gezellig begon, maar eindigde met een boze Anke die de theedoek naar haar moeder gooide. Hoe mijn broertje woest werd omdat hij dacht dat ik meer vissenvoer had dan hij. Hoe we even later vechtend over de grond rolden. Dat staat allemaal niet op de foto. En zo komt het dat het altijd lijkt alsof vakantie heerlijk is. Uitrusten, bijkomen, genieten.

 

Alleen maar vrolijke foto's

Ik doe het zelf ook trouwens. In de albums van mijn kinderen is niets terug te vinden over de lekke band die we midden in de nacht in Oostenrijk kregen. En hoe ik toen met baby Jakob in mijn armen in de sneeuw aan de kant van de weg moest wachten tot mijn man de band had verwisseld. Of over die laatste vakantie op de camping bij de boer waar mijn ex en ik eigenlijk al wisten dat we wilden scheiden en elkaars nabijheid bijna niet konden verdragen. Dat staat niet op de foto. Wel een blije baby in de sneeuw en twee kinderen die koeien voeren.

 

'Hij dreigde ons achter te laten op de parkeerplaats'

Niks over dat het de hele week regende. Dat mijn vader dreigde ons op de parkeerplaats achter te laten als we niet onmiddellijk stopten met klieren. Niets over ondergelopen tenten, vieze toiletten, hotels die in niets op de folder leken. Geen beelden van die keer dat de auto opengebroken was of toen we wel luchtbedden maar geen pomp hadden.

 

Goede herinnering

En dat is maar goed ook. Want vakantie is net als bevallen. Als we het ons zouden herinneren zoals het werkelijk was, zou niemand er ooit meer aan beginnen. Dus maken we foto’s van hoe het heel soms was en altijd zou moeten zijn. Zonnig, vrolijk en gezellig. Zodat we volgend jaar weer willen. Al was het maar om foto’s te maken.

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >