Kek Mama-columnist Anke Laterveer is single moeder van Jakob (7) en Hannah (6). Maandelijks schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt. Vandaag: de slechte dingen op vakantie worden niet vastgelegd en dat is maar goed ook.

Een foto: Ik ben een jaar of acht en zit met een petje op en een korte broek aan in de zon te lezen voor de tent. Ik denk in Frankrijk. Op de achtergrond hangt mijn vader een wasje aan de lijn. Op een andere foto doen mijn moeder en ik de afwas bij het washok. Ik ben tien en draag een vrolijk jurkje. Het is in Tsjechië. Nog een foto. Mijn broertje en ik voeren vissen in Engeland. Ook in de stralende zon.

 

Genieten van je vakantie

In vakantie-albums van vroeger is het altijd mooi weer. Er is nooit iemand boos. De tent staat prachtig en de zon schijnt. Foto’s van hoe ik zo verbrand was dat ik blaren kreeg zijn er niet. Of van hoe de was van de lijn het meer ernaast inwaaide. Of hoe de afwas gezellig begon, maar eindigde met een boze Anke die de theedoek naar haar moeder gooide. Hoe mijn broertje woest werd omdat hij dacht dat ik meer vissenvoer had dan hij. Hoe we even later vechtend over de grond rolden. Dat staat allemaal niet op de foto. En zo komt het dat het altijd lijkt alsof vakantie heerlijk is. Uitrusten, bijkomen, genieten.

 

Alleen maar vrolijke foto's

Ik doe het zelf ook trouwens. In de albums van mijn kinderen is niets terug te vinden over de lekke band die we midden in de nacht in Oostenrijk kregen. En hoe ik toen met baby Jakob in mijn armen in de sneeuw aan de kant van de weg moest wachten tot mijn man de band had verwisseld. Of over die laatste vakantie op de camping bij de boer waar mijn ex en ik eigenlijk al wisten dat we wilden scheiden en elkaars nabijheid bijna niet konden verdragen. Dat staat niet op de foto. Wel een blije baby in de sneeuw en twee kinderen die koeien voeren.

 

'Hij dreigde ons achter te laten op de parkeerplaats'

Niks over dat het de hele week regende. Dat mijn vader dreigde ons op de parkeerplaats achter te laten als we niet onmiddellijk stopten met klieren. Niets over ondergelopen tenten, vieze toiletten, hotels die in niets op de folder leken. Geen beelden van die keer dat de auto opengebroken was of toen we wel luchtbedden maar geen pomp hadden.

 

Goede herinnering

En dat is maar goed ook. Want vakantie is net als bevallen. Als we het ons zouden herinneren zoals het werkelijk was, zou niemand er ooit meer aan beginnen. Dus maken we foto’s van hoe het heel soms was en altijd zou moeten zijn. Zonnig, vrolijk en gezellig. Zodat we volgend jaar weer willen. Al was het maar om foto’s te maken.

meghan-markle-zwanger

De geruchten gingen al langer, maar nu heeft het paleis het ook echt bevestigd: prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle verwachten in de lente van 2019 een baby.

'De hertog en hertogin hebben alle steun die zij sinds hun huwelijk in mei mochten ontvangen van mensen over de hele wereld erg gewaardeerd en zijn verheugd om dit blijde nieuws te kunnen delen met het publiek',  staat op het Instagramaccount van Kensington Palace.

 

Lees ook
Moeders reageren massaal op 'perfecte' foto van net bevallen Kate Middleton >

 

School voor nanny's

De geruchten gingen al maanden en toen een woordvoerder van het Koningshuis zei dat Meghan niet meeging naar Fiji (waar het zikavirus heerst) wist iedereen het zeker: ze móest wel zwanger zijn. Eerder werd ook al dat Meghans moeder Doria Ragland haar zou gaan helpen met de baby. Zij werd gespot terwijl ze een school voor nanny’s bezocht in Londen.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
column-malu-chaos-geluk
Beeld: Marco Kolanus

Tegenwoordig vind ik het heerlijk om aan het werk te zijn. Maar voordat ik na mijn zwangerschap weer moest beginnen, schoten er duizenden doemscenario’s door mijn hoofd. 

Een kleine greep: 

 

 1. Zo fijn, weer aan het werk. Even en paar uur zonder poepluiers, spuugdoekjes en babykwijl.
 2. Ik kan niet wachten…
 3. Kijk zelfs uit naar het moment dat ik in alle rust naar de koffieautomaat kan lopen. Nu pas besef ik dat ik die route al die tijd heb ondergewaardeerd…
 4. En het hoogtepunt van de dag: moeten blázen om mijn koffie drinkbaar te krijgen…
 5. Heb ik voor mijn gevoel al eeuwen niet hoeven doen. (Al gaat een lauwe ochtendkop er na drie uur nachtrust evengoed in, daar niet van…)
 6. Ook lekker: dat ik in plaats van die ‘makkelijke’ broek en slobbertrui eindelijk weer iets fatsoenlijks aan kan. Voor melkvlekken hoef ik immers niet bang te zijn.
 7. Wat zei je? Geen vlekken? Ik bestel gewoon op de valreep wat nieuwe outfits!
 8. En hup, een extra laag make-up op, want dat moet ik toch niet hebben: dat collega’s na mijn eerste werkdag tegen elkaar fluisteren dat ik er ‘ietwat uitgeleefd uitzag’….
 9. Nee hoor, ik heb alles onder controle. Dat ‘werkende moeder’-zijn is helemaal mijn ding.
 10. Oppas geregeld, out-of-office uitgeknald: er kan niets meer misgaan.
 11. Al lijkt Mack het toch wel te voelen, dat ik ‘m een paar uur achterlaat: hij slaapt al dagen onrustig. En als ik even naar de keuken loop nadat ik over z’n box heb gehangen, zet-ie het gelijk op een krijsen.
 12. Alsof hij nu al last heeft van verlatingsangst…
 13. Zou dat al kunnen met vier maanden?
 14. Even Googelen.
 15. Ja dus. 
 16. Man, dat moment vergeet hij natuurlijk nooit. Dat ík, z’n moeder notabene, hem van de één op andere dag achterliet bij een vreemde.
 17. Nou ja, vreemde… Het is dan wel z’n oma, maar ik bedoel: mij ziet hij de hele dag door, haar hooguit twee keer per week.
 18. En wat nu als zij ‘m niet stil krijgt als-ie verdrietig is?
 19. Of in blinde paniek een schep te veel door z’n voeding doet en hij vervolgens de hele middag met kramp zit?
 20. Oh. En weet ze trouwens wel hoe je die draagdoek goed omknoopt? Anders slaapt-ie echt niet…
 21. Misschien moet ik wel gewoon fulltime huismoeder zijn. Heb ik van al dat gedoe geen last en kan ik Mack gewoon zélf troosten mocht dat nodig zijn. 
 22. Maar zo’n fijne baan als deze kom ik natuurlijk nooit meer tegen.
 23. En ook die rekeningen betalen zichzelf niet…
 24. Nee. Slecht idee.
 25. Weet je? Ik vraag m’n vriend of-ie Mack naar bed brengt vanavond.
 26. Duik ik in een warm bad, zet een serie op en denk even aan helemaal niets - kijk ik vast weer helemaal anders tegen de wereld aan morgen…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.