Anke Laterveer

Anke heeft twee totaal verschillende kinderen. En tweeënhalve week thuis om met ze te vullen. Het werd een drama. Tot ze een oplossing bedacht.

Vorig jaar vakantie deed ik iets wat ik nog nooit eerder had gedaan. Iets wat ik spannend vond en eng, maar wat ik toch eens moest proberen. ‘Echt Anke? Wat stoer! Wat deed je? Wildwatervaren? Bungeejumpen? Een berg beklimmen?’ Hahaha, natuurlijk niet. Die dingen durf ik allemaal prima. (Hoewel ik ze niet doe, want waarom zou ik mezelf in godsnaam voor mijn eigen vermaak in een ravijn, wilde rivier of eeuwige sneeuw storten terwijl ik ook gewoon op mijn balkon een boek kan lezen? Precies. Nergens om.) Ik deed iets nog veel spannenders. Ik. Vroeg. Om. Hulp.

 

Speelafspraken en vriendjes

Dat kwam zo. Ik ben sinds drie jaar single moeder met co-ouderschap. Dat betekent dat ik de ene week de hele week bezig ben voor de kinderen met speelafspraken, vriendjes en heen-en-weer naar zwemles en de andere week met, nou ja, eigenlijk hetzelfde maar dan zonder kinderen en zwemles.

 

Thuisblijfvakantie

Deze zomervakantie is ex tweeënhalve week met zijn kersverse verloofde kamperen en heb ik de kinderen. Omdat ze ook al met hun vader op vakantie gaan, plande ik een lekkere saaie thuisblijfvakantie met ze. Nu heb ik de mazzel dat ik (net als jullie) de allerleukste kinderen ter wereld heb. Ze zijn mooi, ze zijn slim, ze zijn lief en ze luisteren altijd. Oké, dat laatste niet. Maar dat komt doordat ze zo’n goed ontwikkelde eigen mening hebben. Toch?

 

Muffins en eenhoorns versus speelgoed in nette rijtjes

Mijn dochter is van het type: laten we vandaag muffins bakken, van alle glijbanen in het subtropisch zwemparadijs en een bevriend buurland binnenvallen met vuurwerk en glitter, waarna we op eenhoorns de zonsondergang tegemoet rijden in roze jurken. Mijn zoon daarentegen is meer: laten we op het kleed in de woonkamer blijven en doen alsof alles daarbuiten lava is. Dan zetten we al mijn speelgoed in nette rijtjes en is de wereld overzichtelijk en fijn rustig.

 

Strak schema

Je snapt dat die dingen nogal eens botsen. Dus maakte ik, geheel tegen mijn natuur, een strak schema om aan ieders wensen tegemoet te komen.
Dag 1 doen we iets leuks (film, museum, speeltuin)
Dag 2 stort zoon in en sluit zich boos op op zijn kamer en wordt dochter onrustig
Dag 3 wordt dochter boos dat we al twee dagen niets leuks doen en is zoon weer tot zichzelf gekomen en
Dag 4 doen we weer iets leuks, etc.
Zo zijn die tweeënhalve week zo gevuld, dacht ik.

 

Constant ruzie

Het tempo van mijn schema bleek al snel toch te hoog voor mijn zoon en echt te laag voor mijn dochter. Met als gevolg dat er constant ruzie was en ik het ook even helemaal niet meer op kon brengen om mijn gezellige, geduldige zelf te zijn. En dus deed ik wat ik nog niet eerder deed. Ik vroeg om hulp. Want ik kon dit niet alleen. Op Facebook vroeg ik mijn vrienden wie er zin had om mijn dochter mee op sleeptouw te nemen richting spannende dingen. Binnen een uur wierpen zich vijf vrienden op.

 

Speeltuinen, logeren en Artis

In de afgelopen tweeënhalve week is mijn lieve, avontuurlijke kind naar een binnenspeeltuin geweest, twee enorme buitenspeeltuinen, een museum, een logeerpartijtje en Artis. Terwijl mijn zoon aan zijn rijtjes bouwde en ik afwisselend hem hielp en aan het werk was. Tussendoor gingen we met zijn drieën naar een museum, de film, maakten we pizza en bouwden we een enorme tent van lakens. Op het kleed, veilig voor de lava.

 

Goed om te weten

En zo werd de saaiste vakantie ooit ook meteen de spannendste. Want ik deed iets wat ik nog nooit eerder deed. Wat ik eng vond, maar wat wel werkte. Ik vroeg om hulp en ik kreeg het. En dat is goed om te weten, want de kinderkamer moet binnenkort weer eens opgeknapt.

 

Kek Mama-columnist Anke Laterveer is single moeder van Jakob (7) en Hannah (6). Maandelijks schrijft ze in Kek Mama uitgesproken over wat ze meemaakt. Deze column verscheen vorig jaar voor kekmama.nl.


BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >