Anke Laterveer

Anke heeft twee totaal verschillende kinderen. En tweeënhalve week thuis om met ze te vullen. Het werd een drama. Tot ze een oplossing bedacht.

Vorig jaar vakantie deed ik iets wat ik nog nooit eerder had gedaan. Iets wat ik spannend vond en eng, maar wat ik toch eens moest proberen. ‘Echt Anke? Wat stoer! Wat deed je? Wildwatervaren? Bungeejumpen? Een berg beklimmen?’ Hahaha, natuurlijk niet. Die dingen durf ik allemaal prima. (Hoewel ik ze niet doe, want waarom zou ik mezelf in godsnaam voor mijn eigen vermaak in een ravijn, wilde rivier of eeuwige sneeuw storten terwijl ik ook gewoon op mijn balkon een boek kan lezen? Precies. Nergens om.) Ik deed iets nog veel spannenders. Ik. Vroeg. Om. Hulp.

 

Speelafspraken en vriendjes

Dat kwam zo. Ik ben sinds drie jaar single moeder met co-ouderschap. Dat betekent dat ik de ene week de hele week bezig ben voor de kinderen met speelafspraken, vriendjes en heen-en-weer naar zwemles en de andere week met, nou ja, eigenlijk hetzelfde maar dan zonder kinderen en zwemles.

 

Thuisblijfvakantie

Deze zomervakantie is ex tweeënhalve week met zijn kersverse verloofde kamperen en heb ik de kinderen. Omdat ze ook al met hun vader op vakantie gaan, plande ik een lekkere saaie thuisblijfvakantie met ze. Nu heb ik de mazzel dat ik (net als jullie) de allerleukste kinderen ter wereld heb. Ze zijn mooi, ze zijn slim, ze zijn lief en ze luisteren altijd. Oké, dat laatste niet. Maar dat komt doordat ze zo’n goed ontwikkelde eigen mening hebben. Toch?

 

Muffins en eenhoorns versus speelgoed in nette rijtjes

Mijn dochter is van het type: laten we vandaag muffins bakken, van alle glijbanen in het subtropisch zwemparadijs en een bevriend buurland binnenvallen met vuurwerk en glitter, waarna we op eenhoorns de zonsondergang tegemoet rijden in roze jurken. Mijn zoon daarentegen is meer: laten we op het kleed in de woonkamer blijven en doen alsof alles daarbuiten lava is. Dan zetten we al mijn speelgoed in nette rijtjes en is de wereld overzichtelijk en fijn rustig.

 

Strak schema

Je snapt dat die dingen nogal eens botsen. Dus maakte ik, geheel tegen mijn natuur, een strak schema om aan ieders wensen tegemoet te komen.
Dag 1 doen we iets leuks (film, museum, speeltuin)
Dag 2 stort zoon in en sluit zich boos op op zijn kamer en wordt dochter onrustig
Dag 3 wordt dochter boos dat we al twee dagen niets leuks doen en is zoon weer tot zichzelf gekomen en
Dag 4 doen we weer iets leuks, etc.
Zo zijn die tweeënhalve week zo gevuld, dacht ik.

 

Constant ruzie

Het tempo van mijn schema bleek al snel toch te hoog voor mijn zoon en echt te laag voor mijn dochter. Met als gevolg dat er constant ruzie was en ik het ook even helemaal niet meer op kon brengen om mijn gezellige, geduldige zelf te zijn. En dus deed ik wat ik nog niet eerder deed. Ik vroeg om hulp. Want ik kon dit niet alleen. Op Facebook vroeg ik mijn vrienden wie er zin had om mijn dochter mee op sleeptouw te nemen richting spannende dingen. Binnen een uur wierpen zich vijf vrienden op.

 

Speeltuinen, logeren en Artis

In de afgelopen tweeënhalve week is mijn lieve, avontuurlijke kind naar een binnenspeeltuin geweest, twee enorme buitenspeeltuinen, een museum, een logeerpartijtje en Artis. Terwijl mijn zoon aan zijn rijtjes bouwde en ik afwisselend hem hielp en aan het werk was. Tussendoor gingen we met zijn drieën naar een museum, de film, maakten we pizza en bouwden we een enorme tent van lakens. Op het kleed, veilig voor de lava.

 

Goed om te weten

En zo werd de saaiste vakantie ooit ook meteen de spannendste. Want ik deed iets wat ik nog nooit eerder deed. Wat ik eng vond, maar wat wel werkte. Ik vroeg om hulp en ik kreeg het. En dat is goed om te weten, want de kinderkamer moet binnenkort weer eens opgeknapt.

 

Kek Mama-columnist Anke Laterveer is single moeder van Jakob (7) en Hannah (6). Maandelijks schrijft ze in Kek Mama uitgesproken over wat ze meemaakt. Deze column verscheen vorig jaar voor kekmama.nl.

BN'er-moeders op Instagram

Van groupies, een onesie tot Valentijnsdag met voetbal: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Goeiemorgen...


 

Lief


 

Prachtige foto


 

Samen de wereld ontdekken


 

Jubileum


 

Op standje lam dan maar...


 

Maandag onesiedag


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

oude-versleten-bank-koesteren

Lauren Eberspacher belooft haar partner dat ze ooit die mooie witte bank uit de woonmagazines zullen kopen. Maar zolang er nog kinderen door het huis springen, kunnen ze hier alleen van dromen.

Op Facebook schrijft ze een ode aan de witte bank (én aan haar oude, versleten exemplaar).

 

Sapvlekken

'Lieve man', zo begint Lauren haar bericht. 'Je weet wel, die witte bank uit dat woonmagazine, ooit gaan we hiervoor sparen en kopen we er een. En hij zal schoon zijn. Niet vies van de sapvlekken, appelschillen en melk. Oh, en wanneer er mensen op bezoek komen, hoeven we niet al het speelgoed eraf te gooien: geen barbiearmpjes die in onze rug porren. We gaan gewoon met z'n allen zitten en genieten van het comfort van onze witte bank.'

 

Lees ook
Moet je zien: man stuurt z'n vrouw 'uitdagende' foto's terwijl hij schoonmaakt >

 

'Prachtige stof'

De moeder vervolgt: 'Op een dag voelen we aan de prachtige stof waar we jarenlang van hebben gedroomd en voor hebben gespaard. En dan zullen we de vlekken missen, want geen vlekken betekent dat onze kinderen niet zo klein meer zijn. De armleuningen zijn stevig en de kussens lekker donzig. Ik weet zeker dat het zo comfortabel zal zijn als we dachten, maar toch zullen we terugdenken aan de momenten dat onze kinderen van onze bank afsprongen, deden alsof ze superhelden waren of 'op avontuur' gingen. Ik denk dat we op die dag onze versleten bank missen.'

 

'De mooiste jaren van ons leven'

Daarom wil Laura haar oude bank koesteren, nu het nog kan. 'Laten we de vlekken blijven schrobben en de dekens blijven gebruiken. Laten we blijven knuffelen met onze kinderen en kijken hoe ze op avontuur gaan in onze woonkamer. Omdat de jaren die we met deze versleten bank hebben, ongetwijfeld de meest kostbare, vermoeiende en mooiste jaren van ons leven zullen zijn.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >