Column Aisha: ‘Als je jezelf meer me-time geeft geef je je kind ook meer tijd voor zichzelf’

04.09.2018 15:29
Aisha me time Beeld: Pixabay

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (7). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders.

Het grote moment van moeder worden betekent ook dat je weinig tijd zult hebben voor jezelf. Maar wat is daar nou eigenlijk van waar?
 

Gemak dient de mens

Gemak dient de mens in deze tijd, en dus hoeven we bijna niets meer zelf te doen. We hebben een robotstofzuiger, we laten de boodschappen bezorgen en elke week komt Trudy je huis opruimen. Trudy doet dat al jaren voor je. Ze is de tante van de broer van de buurman van je beste vriendin dus je kunt Trudy prima vertrouwen. Op dinsdag en donderdag komt Saskia je kinderen vermaken zodat jij kunt werken. Prima opgelost allemaal. Als je dan een dagje met de kinderen hebt kun je jezelf helemaal geven en heb je alle aandacht voor ze.

En dat is nou juist het probleem.
 

Lees ook
Ionica checkt: vervelen >

 

Vervelen

We leven in een tijdperk waar vervelen niet hoeft, omdat het ons niet wordt geleerd. We nemen onze telefoon zelfs mee tijdens een grote boodschap op het toilet en wachten nog even met afvegen omdat we eerst ons potje 3498 van ons favoriete spelletje moeten afmaken. Tijdens het wachten op de bus appen we nog even met 4 verschillende personen hoe het feestje gisteren was en in de bus kijken we dat kattenfilmpje waar je in getagged werd op Facebook. Dit bovenstaande is naar mijn mening geen probleem maar wel een oorzaak van het onderstaande.

Doordat je je kinderen constant bezighoudt weten ze niet meer hoe ze zich moeten vervelen. Ze worden beziggehouden door de gastouder, ze worden beziggehouden door ons schuldgevoel. Want wij kunnen ook niet meer niks doen. We moeten constant input hebben en onszelf bezighouden. En als we niets leuks doen met de kinderen zijn we een slechte ouder en kampt ons kind misschien wel met een hechtingsprobleem als het ouder wordt. Tenminste, als we die facebookgroep moeten geloven waar je lid van bent geworden om een beetje met andere ouders te sparren over de opvoeding.
 

Middenweg tussen vroeger en nu

Al die goede raad die we krijgen van mensen om ons heen vervagen onze intuitie. ‘Vroeger was alles beter.’ zegt men weleens. Als het gaat om kinderen zou het fijn zijn als er een mooie middenweg werd gevonden tussen vroeger en nu. Geef je kind wat vaker de ruimte om zichzelf te vermaken. Als jij graag even wilt relaxen met een tijdschrift is daar niks mis mee. Als jouw kind dan ondertussen met zijn lego speelt is daar ook niks mis mee. Je kind leert om zelfstandig te zijn, om zelf naar oplossingen te zoeken en vooral om zijn hoofd te legen zonder dat jij daar tussen zit.

We hebben onze alleen-tijd hard nodig maar we gunnen het onszelf zo weinig. Je kunt ook tijd voor jezelf nemen in dezelfde ruimte als je kind. Als je jezelf iets meer me-time geeft geef je je kind ook meer tijd voor zichzelf.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >