Mariëtte Middelbeek is auteur en columnist en mamavlogger voor Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze zoon Casper en dochter Nora.
Lees verder onder de advertentie
Het schooljaar zat erop en Casper ging over naar groep drie. Dat was nog een dingetje, want diverse ouders hadden bij mij geïnformeerd of ik al had gehoord of de overgang een feit was. Mij leek van wel, wie blijft er nu zitten in groep twee? Zo goed als niemand, bevestigde de juf, zeker niet een jongetje van zes dat groot is voor z’n leeftijd. De guppies van vier die instromen zouden denken dat ze per ongeluk zelf in groep drie waren beland. Bovendien liep hij prima in de pas voor het nieuwe niveau. Daaraan was ik inmiddels wel gaan twijfelen: tijdens en na de sluiting van de scholen vanwege corona was het voor- dan wel achterlopen van kinderen ineens overal onderwerp van gesprek.
Ikzelf had een thuisschool ingericht, voornamelijk omdat ik wilde dat de inmiddels opgedane kennis niet verloren ging en omdat het me een fijne manier leek om wat structuur in de dagen te krijgen. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat de vraag ‘wat gaan we doen’ beantwoorden, gaat ook vervelen.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens die thuisschool leerde ik voornamelijk dat juf zijn een vak is. Een vak dat ik niet beheers. Maar Casper kende aan het einde van de schoolsluiting net zoveel letters als daarvoor, wat me een zeer goede uitkomst leek en bovendien in lijn met wat in groep twee zo’n beetje gebruikelijk is. Maar kennelijk was het niet voldoende.
Prestatieniveau
Want online en offline vlogen de prestaties me om de oren. Kinderen jonger dan Casper die ineens ‘eind groep drie’-niveau presteerden of zelfs ‘half groep vier’. Gewoon groep twee was blijkbaar niet goed genoeg voor een kind in groep twee. Misschien gek, maar ik – zelf ooit een studiebol op het vwo – vind dat dus wel goed genoeg. En het leuke is: als je weinig verwachtingen hebt, word je nog eens verrast.
Lees verder onder de advertentie
Zo was Casper tijdens de lange rit naar onze vakantiebestemming zomaar een uur stil. Met z’n tong uit z’n mond zat hij verwoed dingen te doen met een pen en een blaadje. “Kijk mam”, zei hij na een tijdje en draaide zijn werkje om. “Alle namen van onze familie. Cool hè?” Niet gek, lijkt me, voor groep twee.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Maxime Meiland en haar man Leroy hebben twee dochters: Claire en Vivé. Terwijl Claire al een tijd op de basisschool zit, maakt Vivé zich juist op voor haar eigen start na de zomer. Voor Maxime is dat een emotioneel moment.
Gen Z doet z’n eigen ding. Ze zetten huisfeestjes op z’n zachtst, skippen alcohol, houden van crocs én… verzinnen babynamen die nergens op lijken, behalve op sfeer.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.