Beeld: Getty
Beeld: Getty

Eva trouwde in gemeenschap van goederen en dat had ze nou niet moeten doen.

“Iedereen die erbij was zal het beamen: onze bruiloft was een knalfeest. En ondanks alle ellende die erop volgde, bewaar ik er de warmste herinneringen aan. Dat feest van twee dagen kostte zestienduizend euro. We hadden er acht maanden voor gespaard.

Tegen de tijd dat we tegenover de trouwambtenaar stonden, waren we zo blut dat we de vijfhonderd euro die ‘trouwen onder huwelijkse voorwaarden’ kost, niet op konden brengen. Een goede vriendin waarschuwde me nog, bood zelfs aan het bedrag voor te schieten, maar ik sloeg haar aanbod in de wind en trouwde in gemeenschap van goederen. Daar heb ik tot op de dag van vandaag spijt van.
 

'Alles liep op rolletjes. Dacht ik'

In 2008 kochten mijn ex en ik een huis. Een goed moment om een en/of-rekening te openen, zou je zeggen. Maar dat deden we niet. Hij verdiende genoeg, ik verdiende genoeg, alles liep op rolletjes. Dacht ik. Het eerste teken dat het niet goed zat tussen ons, kwam toen ik een miskraam kreeg. Dat ik stil wilde staan bij het verlies, vond mijn man maar overdreven. Snel daarna werd ik opnieuw zwanger. Ook toen steunde hij me niet. Hij wilde niet eens de kattenbak verschonen, terwijl dat gevaarlijk is als je zwanger bent. Mijn moeder moest dat maar twee keer per week doen. Omdat mijn bevalling op een keizersnede uitdraaide, kwam de zorg voor ons kind de eerste weken vooral op mijn ex neer. Die kon dat niet aan. Na een maand vond hij het wel weer tijd worden dat ik zelf het huis schoonhield en in mijn eentje voor de baby zorgde. Kon hij zijn oude leventje weer oppikken.
 

Verdachte blauwe plekken

Toen ik voor het eerst sinds mijn verlof een belangrijke vergadering had, belde hij me in paniek op: ‘Je moet nú terugkomen, ik trek dat gejank niet meer.’ Thuis ontdekte ik twee verdachte blauwe plekken op Sals armpjes. Het was al de tweede keer. Mijn ex is voor zijn agressieve gedrag in therapie gegaan – hij heeft zelf een problematische kindertijd gehad. Maar het vertrouwen zou bij mij niet meer terugkeren. Begin 2015 zeiden we tegen elkaar: dit gaat niet meer. We gingen in relatie therapie – je geeft een huwelijk niet zomaar op, zeker als je een kind hebt. Tijdens het vierde gesprek stelde ik voor onze financiën eens op tafel te leggen. Ik had geen reden tot ongerustheid. Mijn ex verdiende een ton per jaar en betaalde de vaste lasten, waaronder de hypotheek van dertienhonderd euro. Ik was minder gaan werken en betaalde de boodschappen en andere kosten. Mijn belastingaangifte liet ik door hem verzorgen, in vol vertrouwen.
 

De charmante superpapa uithangen

Hij weigerde echter inzage te geven in zijn financiën. In plaats daarvan zei hij: ‘Weet je, we moeten er maar mee stoppen.’ Zo konden we van de relatietherapie meteen door naar mediation. Daar hing hij vervolgens de charmante superpapa uit, terwijl ik wist dat hij nauwelijks naar zijn kind omkeek. Dat hij co-ouderschap eiste had dan ook niets te maken met de tijd die hij met Sal wilde doorbrengen, maar alles met het feit dat je als co-ouder meer aftrekposten hebt. Toen ik uiteindelijk inzage kreeg in zijn geldzaken begreep ik waarom hij die voor zichzelf hield. Hij had schulden, en dat ging niet om tientjes. Hij bleek te gokken, zijn zeilboot kostte kapitalen, we liepen een jaar achter met betalingen aan de VvE. En omdat we in gemeenschap van goederen waren getrouwd, waren dat ook míjn schulden. Hier kwamen we met mediation niet uit, daarom nam ik een advocaat in de arm.

Sindsdien doet mijn ex alles om de scheiding te traineren. Mijn advocaat adviseerde de scheiding eenzijdig aan te vragen. Voor de schulden die hij sinds die datum maakt, ben ik niet meer verantwoordelijk. Helaas geldt dat niet voor de restschuld van twaalfduizend euro waar we mee opgezadeld zitten sinds de bank ons huis heeft verkocht. Ik heb een tijdje met Sal bij mijn ouders gewoond. Sinds kort huur ik voor maar liefst duizend euro per maand een etage. In onderhuur, want vanwege die schuld kan ik niks kopen. Een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning krijg ik niet omdat ik officieel nog ben getrouwd. Wel heb ik eindelijk recht op kinder opvangtoeslag en een kindgebonden budget.
 

'Ik ben iedere avond zo gesloopt dat ik om half tien naar bed ga'

Sal is een dag per week en om de weekends bij mijn ex. Als hij niet bij mij is, ben ik eigenlijk alleen maar aan het werk. Ik ben iedere avond zo gesloopt dat ik om half tien naar bed ga. Maar ik wil dat mijn zoon het goed heeft, en daarom neem ik mijn verantwoordelijkheid. Tot op de dag van vandaag betaalt mijn ex geen alimentatie. Ik betaal netjes mijn rekeningen, ik heb mijn zaakjes voor elkaar. Daardoor, en dankzij mijn therapeute, krijg ik eindelijk weer vertrouwen in mezelf. Ik weet nog dat een collega een tijdje geleden zei: ‘Waar is die vrolijke, sterke Eva gebleven? Je lijkt wel een muisje.’ Toen vond ik het onzin, nu zie ik dat ze gelijk had.
 

Dat nooit meer

Ik kan meer aan dan ik dacht. Een paar wensen heb ik nog wel: een huisje, de restschuld aflossen, dat mijn ex officieel mijn ex wordt. Of er ooit een andere man in mijn leven komt, ik heb geen idee. Mijn moeder kreeg mij in haar eentje, later trouwde ze een man die voor mij een echte vader is geweest. Dat gun ik Sal natuurlijk ook. Maar ik zal nooit meer trouwen. En al helemaal niet in gemeenschap van goederen.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama 13-2016.

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >