Extreme naaldenangst: ‘Toen mijn zoon werd gevaccineerd, wachtte ik op de gang’

22.09.2022 08:42
weten over mazelen kind Beeld: Shutterstock

Vaccinaties staan bij niemand bovenaan het lijstje van favoriete activiteiten, zeker niet wanneer je extreme prikangst hebt zoals Monika.

Monika (29), moeder van een zoon van 1:

“Mijn extreme naaldenangst is ontstaan tijdens de kindervaccinaties. Van mijn ouders weet ik dat na mij niemand zich nog durfde te laten prikken, zo hard krijste ik. Niet eens van de pijn, maar van het idee van de naald die je lichaam ‘binnendringt’.

Voordat mijn zoon Torre werd geboren, heb ik speciaal EMDR-therapie gevolgd. Ik heb hierin geleerd vertrouwen te hebben in de arts en het gaat nu ook een stuk beter. Voorheen kreeg ik paniekaanvallen en viel ik flauw als ik moest worden geprikt.

Lees ook – Dit kun je doen tegen prikangst bij kinderen >

Prikangst

De eerste keren dat Torre moest worden gevaccineerd, nam ik mijn moeder mee om hem vast te houden tijdens de prik, terwijl ik op de gang wachtte. Hij voelt mij heel goed aan en ik wilde niet dat hij mijn angst voelde of overnam. Maar bij de veertienmaandenvaccinatie ben ik alleen gegaan. Ik bleef rustig en kon hem daarna goed troosten. Toen hij werd geprikt, voelde ik de naald letterlijk mijn eigen huid binnendringen. Maar ik zag het als een persoonlijke overwinning dat ik niet van mijn stokje ging.”

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.