Amsterdams OV introduceert babybutton voor zwangere reizigers

06.06.2018 08:41
Amsterdams ov babybutton Beeld: Unsplash

Ben je zwanger, kun je de hele reis naar je werk op je benen staan in een volgepakte tram. Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB heeft daarom een button in het leven geroepen, die aan andere reizigers duidelijk maakt dat je zwanger bent.

Ken je ‘m nog, die slogan van vroeger, op stickers in de tram of bus: ‘Wilt u zitten? Ik kan staan’. Daarmee werden vooral plaatsen gereserveerd voor ouderen en minder validen. Dat je als zwangere ook niet altijd even goed op je benen kunt staan, of niet graag tussen een duwende massa staat, realiseren veel mensen zich niet. Reden voor moeder Noor Sintenie (31), 31 weken zwanger van haar tweede kind, om een bericht naar het GVB te sturen, vertelt ze aan Het Parool. In Londen en New York bestaan al babybuttons, die je – overigens met wisselend succes – kunt opspelden om anderen duidelijk te maken dat je zwanger bent. Ze vroeg zich af: waarom regelt Amsterdam dat niet?

 

Baby on board

Geen gek idee, vond het GVB. Dus kun je nu via de website gratis een ‘Baby on board’-button bestellen. Bewijzen dat je zwanger bent hoeft niet; het vervoersbedrijf rekent erop dat er geen misbruik van zal worden gemaakt. Of mensen daadwerkelijk voor je opstaan, wanneer je de button draagt, is een tweede. Een verslaggever van de krant nam de proef op de som, en ondervond dat de meeste mensen op hun telefoon kijken, in plaats van naar de reizigers om zich heen.

 

Ben je zwanger, of heb je gewoon een buikje?

Gedragspsycholoog Leonie Venhoeven zegt tegen Het Parool dat ze de tekst op de button – ‘Baby on board’ – bovendien niet duidelijk genoeg vindt. “Er staat geen handelingsperspectief op. Er wordt niet aangegeven wat je moet doen als je de button ziet. ‘Ik ben zwanger, gun je me jouw plek?’ zou duidelijker zijn.” Ook is opstaan voor mensen met zo’n button niet verplicht. Het voordeel van het speldje, volgens de psycholoog: “Het komt ook voor dat mensen wel willen opstaan, maar niet zeker weten of iemand zwanger is of gewoon een buikje heeft. Die ongemakkelijkheid kan met een button worden voorkomen.”

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >