Amsterdams ov babybutton
Beeld: Unsplash

Ben je zwanger, kun je de hele reis naar je werk op je benen staan in een volgepakte tram. Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB heeft daarom een button in het leven geroepen, die aan andere reizigers duidelijk maakt dat je zwanger bent.

Ken je ‘m nog, die slogan van vroeger, op stickers in de tram of bus: ‘Wilt u zitten? Ik kan staan’. Daarmee werden vooral plaatsen gereserveerd voor ouderen en minder validen. Dat je als zwangere ook niet altijd even goed op je benen kunt staan, of niet graag tussen een duwende massa staat, realiseren veel mensen zich niet. Reden voor moeder Noor Sintenie (31), 31 weken zwanger van haar tweede kind, om een bericht naar het GVB te sturen, vertelt ze aan Het Parool. In Londen en New York bestaan al babybuttons, die je – overigens met wisselend succes - kunt opspelden om anderen duidelijk te maken dat je zwanger bent. Ze vroeg zich af: waarom regelt Amsterdam dat niet?

 

Baby on board

Geen gek idee, vond het GVB. Dus kun je nu via de website gratis een ‘Baby on board’-button bestellen. Bewijzen dat je zwanger bent hoeft niet; het vervoersbedrijf rekent erop dat er geen misbruik van zal worden gemaakt. Of mensen daadwerkelijk voor je opstaan, wanneer je de button draagt, is een tweede. Een verslaggever van de krant nam de proef op de som, en ondervond dat de meeste mensen op hun telefoon kijken, in plaats van naar de reizigers om zich heen.

 

Ben je zwanger, of heb je gewoon een buikje?

Gedragspsycholoog Leonie Venhoeven zegt tegen Het Parool dat ze de tekst op de button – ‘Baby on board' – bovendien niet duidelijk genoeg vindt. “Er staat geen handelingsperspectief op. Er wordt niet aangegeven wat je moet doen als je de button ziet. 'Ik ben zwanger, gun je me jouw plek?' zou duidelijker zijn.” Ook is opstaan voor mensen met zo’n button niet verplicht. Het voordeel van het speldje, volgens de psycholoog: “Het komt ook voor dat mensen wel willen opstaan, maar niet zeker weten of iemand zwanger is of gewoon een buikje heeft. Die ongemakkelijkheid kan met een button worden voorkomen.”

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van afkoelen in het zwembad tot popcorn smokkelen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Samen op tour


Handig, zo'n buik


Dat kan natuurlijk ook

 

Popcorn naar binnensmokkelen bij de filmhallen! #bioscoop #winnietbepooh #zohardgegierdvanhetlachensamen

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op


Lievelingssnurk


Lief

 

My heart is perfect because you are inside...

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Even afkoelen

 

Normally I don’t sit in food.

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Dierenvriend


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Ouders groeien ook

 

Werken & moederschap, niet altijd een makkelijke combinatie. Ik krijg vaak de vraag of ik me schuldig voel naar Scottie toe. Of jawel, de opmerking: waarom zou je werken, je hebt het financieel toch niet nodig? Ten eerste: waarom worden deze vragen altijd gedropt bij werkende vrouwen en vrijwel niet bij werkende mannen? Ten tweede: werken hoeft toch niet uitsluitend met geld te maken te hebben? Er zijn mensen die gewoon heel blij worden van wat ze doen. Die hebben het óók emotioneel nodig. Ambitie zit al van jongs af aan in mij. Ik móet werken. Ik wíl ondernemen. En ook wil ik altijd op mijn eigen benen kunnen staan. Dat geeft mij rust en de vrijheid mijn leven in te richten hoe ik dat wil. En dat verdwijnt bij mij niet ineens met de komst van een kleintje, al zoek ik dan natuurlijk ook naar een nieuwe balans om het allemaal zo goed mogelijk invulling te geven. Omdat ik óók genoeg tijd met haar wil hebben. Dus nee, me schuldig voelen over hoe ik het aanpak doe ik niet. Geloof ik kan je op tig manieren een goede moeder zijn, of je nu fulltime werkt, fulltime moeder bent of alles ertussenin. We proberen allemaal datgene te doen waarvan we denken dat het het beste is voor onze kindjes. En ik hoop op deze manier een voorbeeld voor mijn dochter te kunnen zijn. Vanmorgen las ik een gedicht van Joyce Maynard wat dat gevoel mooi omschreef: It's not only children who grow. Parents do too. As much as we watch to see what our children do with their lives, they are watching us to see what we do with ours. I can't tell my children to reach for the sun. All I can do is reach for it, myself. ☀️ #dusdat #ennuqualitytime #moederschap #succesvolondernemen #HappyLife365

Een bericht gedeeld door Kelly Weekers (@kelly_weekers) op


Stoer

 

♡ - voor @palavershop fotografie @annamariejanssen

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Ze kijkt wel blij

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Actrice Liza Sips bevallen van dochter Charlize

Liza Sips is bevallen van een dochter. 'Welkom lief, klein meisje. Intens gelukkig en onbeschrijfelijk trots op onze Charlize Helena Manheim', schrijft de actrice bij de allereerste babyfoto op social media.

Liza en haar vriend Ralph hebben al een zoontje. Jonah werd in april 2016 geboren.

 

 

Lees ook
9x bevallingsfoto's waar je stil van wordt >

 

Zwangerschapstest

In januari maakte Liza bekend dat ze opnieuw zwanger was. Ze deelde een foto op Instagram en maakte ook nog een video van hét moment dat ze een zwangerschapstest deed.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >