40 procent van de Nederlanders viert dit jaar geen Sinterklaas

11.11.2022 10:25
sinterklaascadeaus onder 15

Pepernoten, cadeaus en chocoladeletters: Sinterklaas is bijna weer in het land. Ruim 40 procent van de mensen besluit dit jaar de verjaardag van de goedheiligman niet te vieren. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 3400 leden van het Hart van Nederland-panel. Als reden geven mensen de discussie rondom Zwarte Piet, maar ook de hoge inflatie speelt een rol.

“Er zijn kosten in het spel. We hebben als familie besloten om het een keertje over te slaan en het volgend jaar weer te doen”, zegt een vrouw tegen Hart van Nederland.

Onverminderd populair

Toch blijft zeker één op de drie mensen Sinterklaas vieren op dezelfde manier. En bij een even groot deel blijft het feest onverminderd populair en wordt er pakjesavond gevierd. “Wij doen hetzelfde als altijd, even uitbundig. Een tandje minder? Nee, het wordt elk jaar meer!”, zegt een vrouw

Lees ook: Dit zijn ze: de leukste sinterklaasactiviteiten door het land

Surprise

Daarnaast doet 18 procent aan lootjes, of dat nou met familie, vrienden of collega’s is. Surprises maken is een stuk minder populair aan het worden: slechts één op de tien geeft aan dit jaar met Sinterklaas een ander te verrassen met een surprise.

Blijven de chocoladeletters, pepernoten en taaitaaimannetjes dan in de winkel liggen? Nee, hoewel lang niet alle panelleden Sinterklaas vieren, wordt het lekkers dat bij het feest hoort niet zomaar overgeslagen. Mensen vinden Sinterklaas het begin van de feestmaand tot en met oud en nieuw.

Bron: Hart van Nederland

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.