Dit zijn ze: de leukste sinterklaasactiviteiten door het land

03.11.2022 13:17
sinterklaasjournaal

In de meeste steden zal Sinterklaas op 12 of 13 november voet aan wal zetten. Na de intocht is het dan wachten tot Pakjesavond, om vervolgens de Sint en zijn Pieten weer uit te zwaaien. Wil je tussen de intocht en Pakjesavond meer Sinterklaas? Dan kun je door het hele land terecht voor verschillende sinterklaasactiviteiten.

Kek Mama zet de leukste op een rij.

Pietendorp in het Zuiderzeemuseum

Op 20, 26 en 27 november van 10.00 uur tot 16.00 uur wordt het Zuiderzeemuseum omgetoverd tot Pietendorp. Meer dan 150 pieten nemen hun intrek in het buitenmuseum en zetten de boel op stelten De pepernotenbakkerij draait op volle toeren, kinderen kunnen leren dansen door de Danspieten, de stal van Ozosnel kan worden bezocht, er kunnen spellen gespeeld worden en je kunt meedoen aan een Pietenbootcamp. Voor kinderen is er een gratis Pietenmuts met eigen naam beschikbaar (op=op).

Tickets zijn uitsluitend verkrijgbaar via de website van het Zuiderzeemuseum.

Op bezoek in het Muiderslot kasteel

Het Muiderslot wordt gebruikt als hét kasteel van Sinterklaas. Tussen 19 november en 4 december staan de poorten in het weekend open om een kijkje te nemen in de leefomgeving van de Sint en zijn Pieten en hen te ontmoeten. Ook doordeweeks kun je terecht in het Muiderslot, maar dan zijn de Sint en zijn Pieten afwezig.

In het kasteel kunnen de kinderen hun pietenvaardigheden oefenen, rondkijken in de pakjeskamer, de slaapkamers bekijken en zelf aan de slag met leuke knutsels, tekeningen en gedichten.

De kaartverkoop gaat hard. Op de website van het Muiderslot vind je meer informatie.

Stad van Sinterklaas

Het museumpark Archeon is omgebouwd tot Stad van Sinterklaas! Hier kun je met eigen ogen bekijken hoe de Sint en zijn Pieten aan het werk zijn, meedoen met de leuke activiteiten en je Pietendiploma behalen. Ook zal de tentoonstelling ‘Het verhaal van Nikolaas’ te bewonderen zijn. Tijdens de Stad van Sinterklaas zijn er dagelijks voorstellingen van een bijzondere poppenkast en kun je ook nog eens brunchen met Sint en Piet.

De Stad van Sinterklaas is te bezoeken op 19, 20, 26 en 27 november en 3 en 4 december. De brunch vindt plaats op 27 november en 4 december. Via de website van Archeon kun je tickets kopen. Eén van de leukste sinterklaasactiviteiten, als we de reviews mogen geloven.

Lees ook:
Zie ginds komt de stoomboot: de leukste intochten van 2022 op een rij

SintAIRklaas

Sinterklaas gaat met de tijd mee en bestelt ook veel cadeaus online. Veel van deze pakjes komen ook per vliegtuig naar Nederland. Bij Aviodrome is daarom Sint-activiteit SintAIRklaas in het leven geroepen. Luchtvaartmaatschappij SintAirways heeft zijn intrek genomen bij Aviodrome en de kinderen kunnen helpen om te zorgen dat het vliegtuig met alle pakjes op tijd kan vertrekken. Ze kunnen helpen met pakjes sorteren, de vliegtuigen tanken met pepernotenolie, ‘onveilige’ pakjes scannen, oefenen met cadeaus in schoorstenen gooien en vliegroutes uitstippelen onder begeleiding van de Pietloten.

SintAIRklaas is te bezoeken op 19, 20, 26 en 27 november en 3 en 4 december. Tickets zijn verkrijgbaar via Aviodrome zelf. De experience zit inbegrepen in een regulier entreeticket.

De Speculaasfabriek van Sinterklaas

Het Zaans Museum is dé place to be voor de kinderbakkers. Tussen 12 november en 5 december kunnen kinderen terecht in het Zaans Museum voor leuke activiteiten. Er is een bakkersbootcamp, kinderen kunnen aan de slag met het bakken van een echte speculaaspop, er is een speurtocht door het museum en na afloop zijn de kinderen volleerde bakkers mét diploma.

De Speculaasfabriek is van 12 november t/m 5 december. Tickets zijn verkrijgbaar via het Zaans Museum. Je betaalt de reguliere entreeprijs, plus 3 euro voor deze activiteiten.

Pakjesboot 12

Pakjesboot12 heeft geen vaste locatie, maar kan op verschillende momenten door het land bezocht worden. Iets anders dan de overige sinterklaasactiviteiten, dus. Aan boord kunnen kinderen met eigen ogen zien hoe Sinterklaas en de Pieten aan boord leven en werken. In de kombuis staan Pieten pepernoten en ander lekkers te maken, in het pakjesruim maken de inpakpieten duizenden pakjes klaar. Ook mogen kinderen op bezoek bij Sinterklaas in zijn werk- en slaapkamer.

Pakjesboot12 gaat via Hellevoetsluis (de landelijke intocht) naar Rotterdam, Leiden, Lisse, Haarlem en Weesp. De kaartverkoop en meer informatie over de data is te vinden op hun website.

Het Grote Pietenhuis

In de Grote Kerk in Alkmaar staat dit jaar Het Grote Pietenhuis. En in dit huis staat een bijzondere kluis, vol met cadeaus en snoepgoed. Deze Grote Kluis van Sinterklaas moet gekraakt worden en kinderen kunnen de Pieten helpen om deze klus te klaren. In het huis kunnen kinderen op zoek naar geheimen en aanwijzingen. Daarnaast zijn er hindernisbanen, kunnen ze klimmen en lopen over de daken, cadeaus gooien in de schoorsteen, dansen met Discopiet en een verlanglijstje brengen naar Sinterklaas.

Vanaf 19 november kun je terecht in de Grote Kerk in Alkmaar. Tickets zijn verkrijgbaar via de website.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.