Schoolhoofd met 30 jaar ervaring zegt: je kind op deze manier straffen heeft juist averechts effect

schoolbank leesniveau leesonderwijs school kind cijfers Beeld: Getty Images
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

Je tiener komt thuis met een rapport dat op zijn zachtst gezegd ‘ruimte voor groei’ laat zien. De instinctieve reflex van veel ouders? Iets afpakken waar het kind wél om geeft. Dan zullen ze wel moeten, is de gedachte.

Lees verder onder de advertentie

“Geen schermtijd tot die cijfers weer omhoog gaan.” Of: “Dan mag je voorlopig niet naar voetbal.” Hoor je het jezelf zeggen? Maar… wat nou als dat precies het verkeerde is om te doen?

Wat als je kind vertikt huiswerk te maken?

Schoolhoofd Russell Shaw geeft een moeder die onlangs in zijn kantoor zat als voorbeeld. Er waren zorgen thuis, spanningen op het werk en haar 15-jarige zoon leek zijn huiswerk totaal niet belangrijk te vinden. Trainen voor het worstelteam? Deed hij met liefde. Maar school? Mwah. Haar idee: hem van de sport halen tot zijn cijfers beter werden. Begrijpelijk. Maar volgens Russell is dat vaak juist niet wat werkt. Sterker nog: het werkt averechts.

Lees verder onder de advertentie

Wat je kind écht nodig heeft

Volgens onderzoek moeten we stoppen met focussen op wat er misgaat, en juist kijken naar wat wel goed gaat. Psychologen noemen dat ‘islands of competence’ — de dingen waar je kind goed in is en energie van krijgt. Die geven zelfvertrouwen en dat straalt vaak door naar andere vlakken, zoals school, sociale contacten en zelfs gedrag thuis.

Lees verder onder de advertentie

Denk maar aan dat kind dat bloeit in het schooltoneel en ineens zijn huiswerk wel maakt. Of dat meisje dat elk weekend in de foodtruck werkt en daaruit de motivatie haalt om ook haar examens te tackelen.

Zo help je je kind groeien zonder straf

  1. Vind dat eiland
    Wat doet je kind met plezier? Waar bloeit hij of zij van op? Soms is het vanzelfsprekend (zoals muziek of sport), soms zit het in iets subtiels als grappige verhalen vertellen of een klasgenoot helpen met rekenen.
  2. Geef het een naam
    Noem het talent. Zeg: “Jij bent echt goed in mensen op hun gemak stellen.” Of: “Ik zie dat jij super georganiseerd bent met je planning.” Zo help je je kind zichzelf anders te zien. En vooral: positiever te zien.
  3. Bouw erop voort
    Stimuleer hun talenten met clubs, projecten of gewoon ruimte om lekker te experimenteren. Duw niet — nodig uit. Geef het ruimte.
  4. Koppel het aan uitdagingen
    Heeft je kind moeite met schrijven, maar is het een kletskous? Laat hem zijn verhaal eerst inspreken. Moeite met plannen, maar super sociaal? Laat haar een groepsproject leiden — terwijl iemand anders het overzicht bewaakt.
  5. Vertel een positief familieverhaal
    Zeg niet steeds: “Hij is nu eenmaal chaotisch.” Zeg liever: “Hij bedenkt altijd creatieve oplossingen.” Want hoe je over je kind praat, beïnvloedt hoe ze zichzelf zien. Geef dingen dus een positieve draai. Dit doet wonderen voor hun zelfvertrouwen.

Mis niks van Kek

Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns

Kinderen zijn niet hun cijferlijst

Het ouderschap zit vol met zorgen. Maar misschien hoeven we niet te focussen op wat ontbreekt. Misschien is het krachtiger om te kijken naar wat er al is. Niet alles is maakbaar — maar veel wel voedbaar.

En dat ene ding dat je kind laat stralen? Dat zou weleens de basis kunnen zijn waarop ze de rest van hun leven bouwen. Neem ze dat niet af, drukt Russell Shaw ons allen op het hart.

Wist je dat verminderde schoolprestaties een teken zijn van stress bij je kind? Hier lees je wat je eraan kunt doen en leer je de tekenen herkennen.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken