Schoolprestaties van 1 op de 4 kinderen lijden onder stressvolle thuissituatie
Een op de vier basisschoolkinderen in Nederland heeft te maken met stress, voornamelijk door financiële zorgen in het gezin. Dit heeft invloed op hun schoolprestaties, waardoor ongelijke kansen ontstaan. Een schrijnende situatie.
Grote impact van financiële zorgen
Dit blijkt uit het rapport ‘Kansenongelijkheid in Nederland’, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek in opdracht van ABN AMRO Foundation en het Jeugdeducatiefonds. Voor het eerst is onderzocht welke factoren bijdragen aan stress in de thuissituatie. Het rapport toont aan dat financiële zorgen een belangrijke oorzaak zijn: ruim een kwart van de kinderen die thuis stress ervaren, heeft te maken met geldproblemen binnen het gezin. Stress door geldzorgen, zoals het niet kunnen betalen van schoolbijdragen of basisbehoeften zoals ontbijt, vormt een belangrijke belemmering voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen die zich zorgen maken over geld, kunnen zich moeilijker concentreren en hun leerprestaties lijden hieronder.
Lees ook – Schoolmaaltijden in gevaar door geldtekort
Zorgtaken en sociale ondersteuning
Daarnaast spelen zorgtaken binnen het gezin en een gebrek aan sociale ondersteuning ook een belangrijke rol in het creëren van een stressvolle thuissituatie. Voor 15 procent van de kinderen in deze situatie komt de zorg voor het gezin vaak op de schouders van één ouder terecht, of de kinderen moeten zelf zorgtaken op zich nemen, zoals mantelzorg voor een familielid. Deze extra verantwoordelijkheden kunnen een grote druk leggen op kinderen, wat hun ontwikkeling en schoolprestaties negatief beïnvloedt.
Lees ook – ‘Sociale vaardigheden zijn belangrijker dan goede schoolprestaties’
Kinderen zijn de dupe
Eén op de vier basisschoolkinderen, dat betekent dat in een gemiddelde klas van 23 kinderen ongeveer zeven leerlingen met deze stress te maken hebben. Leerkrachten zien een duidelijk verband tussen stress thuis en lagere scores op de eindtoets in groep 8. Op die manier zijn de kinderen de dupe van een situatie waar zij niks aan kunnen doen.
Het onderzoek benadrukt dat het wegnemen van deze stress, bijvoorbeeld door schoolmaaltijden of passende zorg, kan bijdragen aan betere schoolprestaties en toekomstperspectieven voor kinderen. Het inkomen van ouders blijkt een sterke invloed te hebben op de eindresultaten van kinderen, wat ongelijkheid in kansen versterkt. Terwijl alle kinderen gelijke kansen verdienen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.