We willen onze kids té perfect opvoeden, wat zorgt voor psychische problemen

15.05.2024 10:43

Ken je die ouders die als een helikopter boven hun kinderen zweven? Als je jezelf hierin herkent, dan is het tijd om de lucht te klaren. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat dit hele helikoptergedoe niemand echt goed doet. Serieus, niet jij, niet je kinderen, niemand!

Vroeger vs nu

Weet je nog hoe makkelijk het vroeger was? Gewoon lekker rondstruinen met je vrienden, jezelf vermaken en misschien één keer per week naar turnen, dansen of voetbal. Zolang je een paar vrienden had en je schoolwerk een beetje fatsoenlijk was, was alles oké. Maar nu lijkt het wel alsof ouders in een race zitten om hun peuters Mandarijn te leren voordat ze fatsoenlijk kunnen praten. En sommigen beginnen zelfs al met lezen voordat ze überhaupt naar groep drie gaan. Alsof we de perfecte kids willen kweken.

Lees ook – Waarom opvoeden vroeger makkelijker was, volgens een expert

Het grote struikelblok

Hoofdonderzoeker Kate Gawlik van Ohio State College, een werkende moeder van vier, noemt de illusie van perfect ouderschap het grote struikelblok. De lat ligt hoog en er is geen ruimte voor fouten. In gesprek met Scientias deelt ze haar gedachten: “Ik denk dat sociale media echt de balans hebben verstoord. Je kunt mensen op Instagram zien en je afvragen: hoe doen ze dat? Hoe lijkt het alsof ze alles onder controle hebben terwijl ik dat niet heb?”

De boosdoeners

Herken jij jezelf hierin? Je bent niet de enige. Een recente Amerikaanse studie, waarbij meer dan zevenhonderd ouders werden betrokken, onthulde dat bijna 60 procent van de ouders een burn-out meldde te ervaren. De boosdoeners? Te hoge verwachtingen van zichzelf en die voortdurende druk van buitenaf. En laten we eerlijk zijn, die schaarse tijd om met de kinderen te spelen, voor elkaar te zorgen en het huishouden te runnen, draagt ook niet bepaald bij aan het verlichten van die stress.

Lees ook – Herken jij jezelf hierin? Misschien heb je een mom burn-out

Hoe pak je dit aan?

Hoe kun je die uitputting voorkomen? Minder op je bordje gooien is de gouden regel. Hoe meer tijd ouders en kinderen samen doorbrengen, en hoe minder volgepropt de agenda’s zijn met sportclubs, muzieklessen en andere verplichtingen, hoe beter het is voor iedereen. Uit het onderzoek blijkt dat kids die minder druk ervaren, minder vaak symptomen van psychische problemen, zoals ADHD, depressie, OCD of angst hebben. Bovendien zijn ze gelukkiger wanneer hun ouders ook lekker in hun vel zitten. Het is eigenlijk een soort domino-effect: wanneer kinderen worstelen met mentale problemen, ervaren ouders vaker een burn-out en kunnen ze sneller gefrustreerd reageren naar hun kinderen toe. Dat resulteert dan weer in meer psychische klachten bij de kinderen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.