Waarom opvoeden vroeger makkelijker was, volgens een expert

29.04.2024 11:41

Statistieken vertellen ons dat ongeveer drie op de tien ouders in 2023 twijfelden over hun opvoedingsvaardigheden, terwijl één op de vijf ouders zich soms afvroeg of ze überhaupt wel controle hadden over de situatie. Waarom leek opvoeden vroeger makkelijker?

Mentaal uitputtend

Dr. Lenny van Rosmalen is expert op het gebied van gezinspedagogie en legt uit dat hoewel het vroeger fysiek misschien zwaarder was, het mentaal uitputtend kan zijn om te worden gebombardeerd met tegenstrijdige adviezen. Het ene moment vertelt je moeder je dat je baby het beste even kunt laten huilen, het volgende moment duwt je buurvrouw een boek over gentle parenting in je handen, en dan heb je nog die collega die denkt dat ze een opvoedexpert is omdat ze ooit een keer op haar neefjes heeft gepast.

Lees ook – ‘Kindertelefoon’ voor ouders: de vijf meest gestelde vragen over opvoeden

Overspoeld door zelfbenoemde experts

We worden overspoeld door zelfbenoemde experts – van kinderslaapcoaches tot draagdoekconsulenten – die ons vertellen dat ze de geheime formule hebben voor perfect ouderschap. Terwijl we proberen te slapen tussen een stapel opvoedboeken, vragen we ons af: Montessori, natuurlijk ouderschap, of gewoon de “ik-ben-de-baas”-aanpak? Volgens Dr. van Rosmalen is deze overvloed aan keuzes en informatie een belangrijke reden waarom moderne ouders soms gestrest raken. “Vroeger was het leven misschien minder gestructureerd, maar tenminste was het overzichtelijk. Nu word je bedolven onder tegenstrijdige adviezen – alsof je verdwaald bent in een doolhof van meningen.”

Waarom voelt opvoeden zo zwaar?

Dus waarom voelt opvoeden zo zwaar voor ons moderne ouders? Nou, hier is een snelle opsomming:

  • ​Een overvloed aan keuzes en informatie maakt ouders onzeker.
  • ​We besteden anderhalf keer zoveel tijd aan ons gezin dan in de jaren 80, terwijl we nu meer werken.
  • Ouders durven niet meer om hulp te vragen, we denken alles zelf te moeten kunnen. ​
  • We groeien op in kleinere gezinnen, waardoor we minder ervaring hebben met opvoeden. ​
  • We creëren – onder andere gevoed door sociale media – gigantische verwachtingen van onszelf.

Lees ook – Deze opvoedingsstijl werkt het beste, volgens onderzoek

Terug naar toen

Laten we, voor zover mogelijk, terugkeren naar de dagen waarin opvoeden nog niet zo ingewikkeld leek. Toen volgden ouders gewoon hun instinct of luisterden naar het advies van één deskundige, in plaats van te verdwalen in een zee van tegenstrijdige meningen. Laten we ons niet gek laten maken door de overvloed aan adviezen. Laten we wat vaker vertrouwen op ons eigen gezonde verstand en af en toe om hulp vragen, tenslotte heeft niemand alle antwoorden.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.