Statistieken vertellen ons dat ongeveer drie op de tien ouders in 2023 twijfelden over hun opvoedingsvaardigheden, terwijl één op de vijf ouders zich soms afvroeg of ze überhaupt wel controle hadden over de situatie. Waarom leek opvoeden vroeger makkelijker?
Lees verder onder de advertentie
Mentaal uitputtend
Dr. Lenny van Rosmalen is expert op het gebied van gezinspedagogie en legt uit dat hoewel het vroeger fysiek misschien zwaarder was, het mentaal uitputtend kan zijn om te worden gebombardeerd met tegenstrijdige adviezen. Het ene moment vertelt je moeder je dat je baby het beste even kunt laten huilen, het volgende moment duwt je buurvrouw een boek over gentle parenting in je handen, en dan heb je nog die collega die denkt dat ze een opvoedexpert is omdat ze ooit een keer op haar neefjes heeft gepast.
We worden overspoeld door zelfbenoemde experts – van kinderslaapcoaches tot draagdoekconsulenten – die ons vertellen dat ze de geheime formule hebben voor perfect ouderschap. Terwijl we proberen te slapen tussen een stapel opvoedboeken, vragen we ons af: Montessori, natuurlijk ouderschap, of gewoon de “ik-ben-de-baas”-aanpak? Volgens Dr. van Rosmalen is deze overvloed aan keuzes en informatie een belangrijke reden waarom moderne ouders soms gestrest raken. “Vroeger was het leven misschien minder gestructureerd, maar tenminste was het overzichtelijk. Nu word je bedolven onder tegenstrijdige adviezen – alsof je verdwaald bent in een doolhof van meningen.”
Lees verder onder de advertentie
Waarom voelt opvoeden zo zwaar?
Dus waarom voelt opvoeden zo zwaar voor ons moderne ouders? Nou, hier is een snelle opsomming:
Een overvloed aan keuzes en informatie maakt ouders onzeker.
We besteden anderhalf keer zoveel tijd aan ons gezin dan in de jaren 80, terwijl we nu meer werken.
Ouders durven niet meer om hulp te vragen, we denken alles zelf te moeten kunnen.
We groeien op in kleinere gezinnen, waardoor we minder ervaring hebben met opvoeden.
We creëren – onder andere gevoed door sociale media – gigantische verwachtingen van onszelf.
Laten we, voor zover mogelijk, terugkeren naar de dagen waarin opvoeden nog niet zo ingewikkeld leek. Toen volgden ouders gewoon hun instinct of luisterden naar het advies van één deskundige, in plaats van te verdwalen in een zee van tegenstrijdige meningen. Laten we ons niet gek laten maken door de overvloed aan adviezen. Laten we wat vaker vertrouwen op ons eigen gezonde verstand en af en toe om hulp vragen, tenslotte heeft niemand alle antwoorden.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Mijn dochter leert praten. Ik vind het werkelijk een van de schattigste fases tot nu toe. Die brabbelende dreumes die allemaal grappige dingen zegt: het is om van te smelten. Het levert alleen ook weleens gênante situaties op.
Een zwangerschap is al spannend genoeg, maar voor de Britse Lucy en haar man Adam werd het een ware achtbaan. Hun baby Rafferty kwam niet één, maar twee keer ter wereld.
Je denkt dat je iemand in huis haalt om op je kinderen te passen, maar intussen wordt je voorraadkast geplunderd en verdwijnen er sieraden. Wat begon als een klein vermoeden, groeide bij Carla uit tot een regelrechte mini-detectivezaak.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.