psychische_problemen

Je denkt niet zo snel aan psychische problemen bij kinderen, maar het komt wel degelijk vaak voor: zo’n 175.000 kinderen en jongeren in Nederland hebben er – in meer of mindere mate – last van. Toch nemen ouders hun kind niet snel mee naar de psycholoog. Zonde, want het kan juist veel problemen oplossen.

Schaamte speelt een grote rol als het om psychische problemen gaat, want voor veel ouders voelt het als falen als er iets met hun kind aan de hand blijkt te zijn. Toch is het goed om op tijd aan de bel te trekken, daarmee voorkom je namelijk dat psychische problemen later erger worden.

Nergens voor nodig

Psychische problemen zijn er in alle soorten en maten. Je kind is misschien angstig en durft niet alleen het schoolplein op, praat met denkbeeldige personen, is vaak opstandig, piekert veel, eet te weinig of heeft faalangst. Of hij vertoont dwangmatig gedrag en telt de hele dag door dingen. Dat zijn allemaal aandoeningen die succesvol behandeld kunnen worden met cognitieve gedragstherapie. Tijdens deze therapie leren kinderen hun gedachten hardop te bespreken en krijgen ze huiswerk mee om nieuw gedrag aan te leren. De Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie wil met deze filmpjes het taboe op psychische problemen dan ook doorbreken, laten zien dat die schaamte nergens voor nodig is en ouders tijdig oproepen tot actie. Mooi initiatief, vinden we.

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >