Je peuter brabbelt gezellig, maar zegt nog steeds niet echt ‘mama’. Moet je nu in paniek raken of gewoon rustig afwachten?
Lees verder onder de advertentie
We willen allemaal dat onze kinderen de nieuwe Shakespeare worden, maar als je peuter meer gebaren dan woorden gebruikt, begin je je misschien zorgen te maken. Wanneer moet je ingrijpen en logopedie overwegen? Hier lees je wanneer je moet handelen en waarom soms vroeg ingrijpen belangrijker is dan je denkt.
Lees verder onder de advertentie
Wat nou, afwachten?
Je krijgt vaak te horen: “Ach, elk kind ontwikkelt zich op z’n eigen tempo!” En ja, dat is waar, maar jij kent je kind het best. Voelt het niet goed? Dan kan het slim zijn om toch een deskundige in te schakelen. Niks mis met een beetje logopedie als jij denkt dat er iets niet helemaal loopt zoals het moet.
Er zijn een aantal signalen die kunnen aangeven dat je peuter wat extra hulp kan gebruiken met praten. Hier zijn een paar punten om op te letten:
Weinig woorden: Tegen de 18 maanden zou je kind ongeveer 20 woorden moeten gebruiken. Rond de 2 jaar zijn dat er meestal al 50. Loopt jouw kleine woordenteller nog achter? Dan is het tijd om even op onderzoek uit te gaan.
Slecht begrijpen van simpele opdrachten: Als je peuter moeite heeft met eenvoudige opdrachten zoals “kom hier” of “pak je schoenen”, kan dat een teken zijn dat hun taalontwikkeling wat achterblijft.
Geen gebaren of babbelen: Gebaren zoals zwaaien, wijzen of klappen zijn vroege signalen van communicatie. Als je kind weinig van dit soort signalen gebruikt, kan dat een reden zijn om hulp te zoeken.
Wat doet een logopedist eigenlijk?
Denk niet dat een logopedist je kind alleen leert praten. Deze professionals helpen met álles wat te maken heeft met communicatie: van het begrijpen van wat anderen zeggen, tot het duidelijk maken van hun eigen gedachten en gevoelens. Een logopedist leert je kind hoe ze zich beter kunnen uitdrukken, op een manier die bij hun leeftijd past.
Lees verder onder de advertentie
Waarom wachten geen optie is
Wist je dat kinderen die vroeg beginnen met logopedie vaak een voorsprong hebben in hun verdere ontwikkeling? Vroeg ingrijpen zorgt ervoor dat ze zich sneller en beter ontwikkelen, wat belangrijk is voor hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. Dus als je twijfelt, waarom dan niet gewoon die extra stap zetten?
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).