Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Lees verder onder de advertentie
Volgens een Amerikaanse expert op het gebied van geletterdheid is leren lezen inderdaad heel belangrijk. Maar dat doe je niet met die ene verplichte voorleesronde vlak voor bedtijd.
Waarom lezen zo belangrijk is
Kinderen die vroeg leren lezen – en dan hebben we het niet over Shakespeare op hun vijfde, maar gewoon: woorden snappen, letters herkennen, klanken koppelen – blijken later succesvoller in school, werk en zelfs salaris. Jep, dit is je reminder dat “De A zegt aa” echt impact heeft op hun toekomstige hypotheek.
Lees verder onder de advertentie
Maar die raise-a-reader magic zit ‘em niet in de bedtijdverhaaltjes, maar juist in de alledaagse chaos. In de file op weg naar de opvang. Tijdens het snijden van de wortels. Noem maar op.
Wat ouders van succesvolle lezers anders doen
Maak je notities?
1. Ze praten terug tegen babygebabbel Als hun baby “ba-ba” zegt, zeggen zij: “Ja, schat, dat is de banaan!” Met oogcontact, een glimlach en een beetje theater. Dit wordt serve and return genoemd – een soort tenniswedstrijd in geluidjes, en dé basis voor taalontwikkeling.
Lees verder onder de advertentie
2. Ze stellen (veel!) vragen Of het nou in de supermarkt is (“Zie je de hond?”) of tijdens het verschonen van een luier (“Wat een luchtje, hè?”), deze ouders kletsen wat af. En belangrijker nog: ze laten ruimte om te reageren. Zelfs als het antwoord alleen een enthousiast “uhh!” is.
3. Ze hebben het over letters én de klanken die erbij horen Ze zien een E op een ei-verpakking en zeggen: “Kijk, de E van ei!” Geen college hoor, gewoon op een speelse manier benoemen wat je ziet. Bonuspunten voor letterkoekjes bij de lunch.
4. Ze spelen met woorden alsof het Lego is Zeg eens: “Visje, misje, tisje.” Klinkt maf? Perfect! Rijmpjes, tongbrekers en rare geluiden zijn goud waard voor het taalgevoel.
5. Ze lezen niet alleen voor bij het slapengaan Sterker nog: slimme ouders pakken elk moment. Wachten op de bus? Lezen wat er op het reclamebord staat. Aan tafel? Even de ingrediënten van de pastasaus benoemen. Overal liggen kansen om woorden te spotten (en te gebruiken).
Gezellig kletsen
Dus nee, je hoeft geen Shakespeare in je nachtkastje te hebben liggen. Het draait allemaal om gezellig kletsen, een beetje opletten en vooral: samen plezier maken met taal. Succesvolle lezers worden niet geboren – ze groeien op in een huis waar woorden net zo normaal zijn als kaas op brood.
Wist je dat je sterrenbeeld ook invloed kan hebben op een succesvolle toekomst? Kinderen met deze sterrenbeelden worden later erg succesvol, schijnt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).