Iets omhoog: zoveel kinderbijslag ontvang je dit jaar per kind

28.06.2022 13:47
tot kinderen ouder zijn elk dubbeltje omdraaien Beeld: Shutterstock

Het vorige kabinet was niet van plan om de kinderbijslag te verhogen, maar vanwege de inflatie komt er tóch wat bij. Vanaf 1 juli gaat de kinderbijslag omhoog. Hoeveel je dan ontvangt? We zetten het op een rij.

In juni liet het kabinet weten dat een verhoging van de kinderbijslag juist nu enorm welkom is, omdat veel mensen worstelen met de stijgende prijzen.

Toch verhoging van kinderbijslag

Het kabinet wilde eerst bezuinigen op de kinderbijslag, maar dat plan gaat niet door. Het geld dat bespaard werd, zou gebruikt worden om de dienstverlening van het UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) te verbeteren. Daarvoor maken ze alsnog geld vrij, maar dat gaat dus niet ten koste van de kinderbijslag. “Als de kinderbijslag niet meestijgt met de prijsstijgingen, kan dat een negatief effect hebben op het inkomen van gezinnen en daarom heeft het kabinet besloten een streep te zetten door de plannen”, aldus het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In de komende jaren wordt de kinderbijslag zoals gewoonlijk twee keer per jaar – in januari en juli – verhoogd op basis van de stijgende kosten.

Lees ook: Tot je nek in de schulden: ‘We komen al jaren geen stap verder’

Kinderbijslag 2022: dit ontvang je

Ouders van minderjarige kinderen ontvangen elk kwartaal een bedrag op hun rekening. De kinderbijslag is een tegemoetkoming voor de kosten die je maakt voor je kind. Vanaf 1 juli 2022 gaan ouders er met ongeveer 20 euro per kind op vooruit. Goed om te weten: je ontvangt het nieuwe bedrag voor het eerst in oktober 2022. Hoeveel je precies ontvangt, verschilt per leeftijd. Zolang je voldoet aan de voorwaarden kun je ook kinderbijslag ontvangen voor geadopteerde kinderen en pleeg- of stiefkinderen. Benieuwd wat je vanaf oktober ontvangt? Een overzicht:

  • Kind van 0 t/m 5 jaar: € 249,31 per kwartaal
  • Kind van 6 t/m 11 jaar: € 302,74 per kwartaal
  • Kind van 12 t/m 17 jaar: € 356,16 per kwartaal

Momenteel ontvangen ouders per kind, per kwartaal:

  • Kind van 0 t/m 5 jaar: € 230,69 per kwartaal
  • Kind van 6 t/m 11 jaar: € 280,13 per kwartaal
  • Kind van 12 t/m 17 jaar: € 329,56 per kwartaal

Bron: Ouders van Nu, NOS

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.