Waarom je kind beter geen blauwe zwemkleding kan dragen (en welke kleur dan wel)

11.04.2020 10:58
leukste zwembroeken kind Beeld: Getty Images

Bij het kopen een zwembroek of badpak voor je kind let je op een aantal zaken. Goede maat, comfortabel, leuk printje? Check. Maar als het om zwemveiligheid gaat, moet je óók op de kleur van zwemkleding letten, waarschuwen deskundigen. Het kan zelfs levensgevaarlijke situaties voorkomen.

Hartstikke schattig, zo’n blauw zwembroekje of badpak bij je kind, maar heel veilig is het volgens deskundigen niet. De kleur van zwemkleding heeft een enorme invloed op de veiligheid van je kind, en blauw is minder zichtbaar dan je denkt.

Blauwe zwemkleding gevaarlijk

In een TikTok-filmpje, dat inmiddels ruim vijf miljoen keer is bekeken, waarschuwt zweminstructrice Nikki Scarnati voor blauwe zwemkleding. Om het gevaar te laten zien, laat ze haar dochter in een blauw badpak zwemmen in een zwembad met blauwe tegels. En inderdaad: het meisje is onder water amper te zien, zeker in het zonlicht. “En dit is gewoon in rustig water, zonder spelende en spetterende kinderen om haar heen”, zegt ze. Haar boodschap is helder: “Koop geen blauwe zwemkleding.”

@scarnati.swim

Just dont do it! Why think about which bathing suits for the splash pad? Just buy bright ones!! ☀️☀️ #selfrescue #selfrescueswimming #selfrescueswim #watersafety #drowningpreventionawareness #springhillisd

♬ original sound – Nikki Scarnati

Lees ook: Experts waarschuwen: meeste kinderen verdrinken snel en zonder geluid

Veiligste kleuren voor zwemkleding

Blauw is niet de enige kleur die gevaar kan opleveren. Ook witte en donkere zwemkleding is onderwater soms moeilijk te zien. Wit is op het eerste gezicht prima te herkennen, maar dieper onderwater is dat een stuk lastiger. Donkere kleuren worden makkelijk aangezien voor schaduw, bladeren of modder. Een onderzoek van ALIVE Solutions, een bedrijf dat zich bezighoudt met zwemveiligheid, laat duidelijk zien welke kleuren zwemkleding het best zichtbaar zijn in rustig en onrustig water. Conclusie? Felle neonkleuren, zoals geel, groen en oranje zijn het makkelijkst te spotten in het zwembad. Kijk maar naar het overzicht hieronder. Goed om in je achterhoofd te houden bij het shoppen van nieuwe zwemkleding voor je kroost. Tot slot benadrukt het bedrijf: “Felle en contrasterende kleuren helpen bij zichtbaarheid, maar als je je kinderen niet goed in de gaten houdt, maakt het niet uit welke kleur zwemkleding ze dragen.”

Bron: Scary Mommy

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.