Puur vruchtensap blijkt niet zo slecht als frisdrank: ‘Af en toe een glaasje kan prima’

22.12.2023 12:20
Puur vruchtensap blijkt niet zo slecht als frisdrank: 'Af en toe een glaasje kan prima'

‘Drink zo min mogelijk vruchtensap’, luidt het advies van de Gezondheidsraad. Het wordt gezien als net zo slecht voor een kind als frisdrank. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat dit hartstikke meevalt.

Diëtist Floor Scheffers deed haar promotieonderzoek in samenwerking met het UMC Utrecht en het RIVM. Ze onderzocht de mogelijke negatieve effecten op de gezondheid van vruchtensap. Ze gebruikte hiervoor de gegevens van ongeveer veertigduizend volwassenen en vierduizend kinderen.

Vruchtensap blijkt niet zo slecht

Scheffers vertelt: “Tot nu toe werd gedacht dat vruchtensappen niet gezond zouden zijn voor kinderen. Zo zou het bijvoorbeeld de kans op astma vergroten. Maar hiervoor vonden wij geen bewijs.” Naast astma onderzocht ze ook verbanden tussen vruchtensapconsumptie en diabetes en hart- en vaatziekten. Wat bleek? Kinderen die elke dag maximaal een klein glaasje vruchtensap dronken hadden ook niet meer kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes. Sterker nog: bij volwassenen bleek zo’n klein glaasje per week zelfs de kans op hart- en vaatziekten te verlagen. Een verrassende uitkomst!

Vermijd frisdrank en diksap

“Af en toe een glaasje kan prima”, zegt Scheffers. En dat geldt ook voor kinderen. Het moet wel puur sap zijn. Frisdrank is een ander verhaal: “Frisdrank met toegevoegde suikers kun je beter niet geven aan je kind. Net als diksap, want hier zitten eigenlijk alleen nog maar suiker in.” Ze vindt het wel belangrijk om te benadrukken dat puur vruchtensap geen vervanging is voor fruit en dat water de beste optie blijft.

Bron: Ouders van Nu

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief