Viral foto laat zien hoe moedermelk verandert als je baby ziek is

12.05.2023 11:05
werkgevers-vrouwen-borstvoeding

Wist je dat moedermelk zich aan de behoeften van je baby aanpast? Is je kindje ziek, dan verandert de samenstelling van moedermelk en krijgt het extra immuunstoffen. Zo ontdekte de Amerikaanse moeder Mallory Smothers.

Mallory merkte tijdens het borstvoeden dat haar dochtertje verkouden en prikkelbaar was. De volgende ochtend startte ze met kolven, zoals altijd, en zag dat haar moedermelk een andere kleur had. Het was geler dan de dag ervoor. ‘Gekke waanzin’, noemt ze het zelf. De melk leek op colostrum – de eerste moedermelk die je kindje krijgt – waar veel antistoffen, eiwitten en stoffen die de groei van de baby stimuleren, in zitten.

Behoefte van je baby

Mallory maakte een foto van de melk van die dag en de dag ervoor, deelde hem op Facebook en schreef: ‘Niet zo lang geleden las ik een artikel in een medisch tijdschrift over hoe moedermelk zich aanpast om aan de behoeften van de baby te voldoen op meer manieren dan alleen de calorie-inname.’ Of wel: de samenstelling van moedermelk past zich aan de gezondheidsbehoeften van je baby aan. De foto van twee verschillende soorten borstvoeding ging viraal en werd zo’n 80.000 keer gedeeld.

In het artikel waar Mallory het over heeft, legt een arts uit dat wanneer een baby borstvoeding krijgt er speeksel van de baby terug in de tepel van de moeder komt. De ontvangers van de melkklieren scannen als het ware het ’teruggespoelde baby-speeksel’ op bacteriën en virussen. En als ze iets abnormaals zien (als de baby ziek is of een infectie bestrijdt), verandert het lichaam van de moeder de samenstelling van de melk. De moedermelk wordt dus aangepast aan de specifieke behoeften van de baby door op maat gemaakte antistoffen te produceren.

Uitwisseling moeder en baby

Meerdere onderzoeken naar borstvoeding ondersteunen wat deze arts zegt. Uit onderzoek blijkt dat de uitwisseling tussen moeder en baby invloed heeft op de samenstelling van de moedermelk. Zo heeft het ’s avonds een hoger vetgehalte en bevat het meer bouwstenen die baby’s gebruiken om melatonine te produceren en helpen met slapen. Daarnaast blijkt uit een studie in Clinical and Translational Immunology (in 2013 gepubliceerd) dat het aantal witte bloedcellen in de borstvoeding stijgt als de baby ziek is.

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.

Bron: Mamamagazine.