Onderzoek: ouders zijn steeds positiever over videogames voor kinderen

17.11.2022 14:03
videogames kinderen zoveel gamen als ze willen Beeld: Shutterstock

In opdracht van kennisplatform Rule The Game is onderzoek gedaan naar de mening van ouders over het gamegedrag van kinderen. Wat blijkt? Ouders vinden steeds vaker dat het spelen van videogames goed is voor de sociale vaardigheden van een kind.

Het onderzoek werd afgenomen bij 1016 Nederlandse ouders tussen de 25 en 60 jaar oud met een kind tussen de 4 en 17 jaar.

Sociale vaardigheden door videogames

In vergelijking met voorgaande jaren blijkt dat ouders steeds vaker vinden dat het spelen van videogames goed is voor de sociale vaardigheden van hun kind. Ook geven zij dit jaar vaker aan dat gamen een positief effect heeft op de intelligentie van een kind. Het merendeel van de ouders vindt dat gamen voordelen kan bieden voor hun kinderen. Slechts 13 procent denkt daar anders over en ziet geen voordelen. Met name ouders van gamende jongens geven vaker aan dat het spelen van games goed is voor de intelligentie en sociale vaardigheden. Daarnaast vinden de meeste ouders gamen goed voor de Engelse taalvaardigheid (53%) en creativiteit van hun kind (51%).

Afspraken maken over videogames

De meeste ouders geven aan voldoende grip te hebben op het gamegedrag van hun kinderen. Ouders weten beter dan voorgaande jaren hoe ze afspraken met hun kind kunnen maken en dit kunnen handhaven. Wel vinden ouders het soms lastig wélke afspraken zij moeten maken met hun kind en hoe ze dit gesprek kunnen voeren. Hierover informatie vergaren doen ze het liefst via internet of influencers op social media. Opvallend: het leeftijdsadvies van de spellen volgen ouders niet altijd op. Veel ouders zijn wel op de hoogte van deze classificatie (50%), maar ze zeggen zelf te bepalen welk spel hun kind wel en niet mag spelen.

Lees ook: ‘Dit is waarom gamen heus niet alleen maar slecht is voor kinderen’ >

Ouders hebben meer vragen

Het aantal ouders dat vragen heeft over het gamegedrag van hun kind is behoorlijk gestegen. Ouders hebben met name vragen over de hoeveelheid tijd die hun kind besteedt aan videogames en willen vaker weten in hoeverre hun kind geld uitgeeft tijdens het gamen. Martijn Schenderling van Videogames Federatie Nederland (VGFN) zegt over het onderzoek: “Gamen is fun en goed voor de ontwikkeling, maar het is wel belangrijk om het gesprek aan te blijven gaan met je kind.”

Rule The Game is een platform waarop ouders en verzorgers informatie kunnen vinden over verantwoord videogamegedrag van kinderen. Ouders en verzorgers kunnen tips vinden over o.a. afspraken maken over videogamen en het instellen van beveiliging (leeftijd-, bestedingen- en tijdlimieten).

Bron: Rule The Game

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.