Vroege piek RS-virus: trek aan de bel bij déze symptomen

23.11.2023 10:24
kind ziek thermometers Beeld: Shutterstock

Het is druk op kinderafdelingen en kinder-ic’s in Nederlandse ziekenhuizen. Er worden veel kinderen opgenomen met het RS-virus, een luchtweginfectie. Normaal piekt het aantal besmettingen in december, nu is dat een maand eerder.

“Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is het aantal infecties nu al twee keer zo hoog,” zegt Lissy de Ridder, kinderarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), tegen het AD. Waarom de piek nu in november komt, is niet duidelijk. Elk jaar belanden 150 tot 200 baby’s met het RS-virus op de intensive care.

Meestal onschuldig

Bijna alle kinderen krijgen in hun eerste levensjaar te maken met het RS-virus, maar in 90 procent van de gevallen is een besmetting onschuldig. “Dan hebben ze enkel lichte symptomen als hoesten en een snotneus,” zegt Job van Woensel, kinderarts en hoofd intensive care in het Emma Kinderziekenhuis, tegen het Parool. “In ernstigere gevallen raken ook de lagere luchtwegen geïnfecteerd. Een klein deel van die kinderen kan dan onvoldoende zuurstof binnenkrijgen. Dan moet een kind worden opgenomen.” Het gaat vaak om heel jonge kinderen, vooral baby’s. Bij te vroeg geboren kinderen of kinderen met een aangeboren hartafwijking of het syndroom van Down is de kans op een ernstiger ziekteverloop groter. Volgens het RIVM komt sterfte door het RS-virus in Nederland nauwelijks voor.

Lees ook: De baby van Kimberly kreeg het RS-virus: ‘Ik was doodsbang’

Symptomen RS-virus

Veelvoorkomende klachten bij een besmetting met het RS-virus zijn een neusverkoudheid en hoesten. Niezen, oorpijn en koorts komen ook voor. Meestal verdwijnen de klachten na een paar dagen en is een behandeling niet nodig, meldt Thuisarts. Wel kun je paracetamol in een zetpil geven om de klachten te verlichten. Voor baby’s is het RS-virus soms gevaarlijker. Er kan dan ook sprake zijn van benauwdheid door een ontsteking van de kleine luchtwegen of een longontsteking. Vermoed je een ernstige besmetting? Neem dan contact op met de huisarts. “Als een kind heel benauwd is, dus heel snel ademt, of niet goed drinkt, is het altijd verstandig hulp te zoeken, zoals je dat bij elke verkoudheid of infectie zou doen,” aldus Van Woensel. Het RIVM adviseert om in de volgende gevallen aan de bel te trekken bij de huisarts:

  • Erge benauwdheid
  • Hoge koorts (hoger dan 39 graden);
  • Langer dan 3 dagen koorts;
  • Een kind jonger dan 3 maanden met koorts
  • Kinderen tot 1 jaar die niet goed drinken of eten.