Helft van de stellen die 10 jaar of langer samen zijn heeft langere perioden geen seks

07.04.2022 16:15
Love emotion concept: hand of couple love on the white bed

Kek Mama hield een enquête over hoe belangrijk seks is voor moeders en hoe vaak we het doen: 88% van de moeders vindt seks belangrijk. De reden waarom we het zo belangrijk vinden? ‘Qualitytime samen’, behoefte aan genegenheid en ‘me bevredigd en vrolijk willen voelen’. 

Seks is binnen een relatie meestal belangrijk, ook als je al lang samen bent. Seks zorgt namelijk voor ontspanning, verlichting en verbinding. Uit onderzoek is gebleken dat seks wel vaak naar de achtergrond verdwijnt als je al een lange tijd samen bent. Logisch, zeker als er kinderen in de slaapkamer kunnen komen lopen. Maar er is dan ook geen minimum aan het aantal keren seks dat je moet hebben om tevreden te blijven in een lange relatie. Het gaat er met name om dat de kwaliteit goed is, toch? En dat er niet een te groot verschil in behoeftes is tussen de partners. Als de een het veel vaker wil doen dan de ander, moet je daarin een compromis zoeken. Zo blijven jullie allebei blij: en uiteindelijk geldt voor ieder stel, doe vooral waar jullie je fijn bij voelen. Er is geen goed of fout, als het voor jullie maar werkt.

Onderzoek

Psychologie Magazine deed een onderzoek naar het aantal keren seks van stellen. Vijftig procent van deze stellen die langer dan tien jaar samen zijn geven aan langere perioden in hun relatie helemaal geen seks te hebben. Het eerste jaar in een relatie heeft zeventig procent twee keer of vaker per week seks. Vijf tot tien jaar later is dat gedaald naar 23 procent en na tien jaar wordt dat zeventien procent. Meer dan de helft van zowel de mannen als de vrouwen geven aan dat ze het zeker nog wel belangrijk vinden, maar dat er andere dingen zijn waar ze net wat meer waarde aan hechten. Zoals samen lachen en praten. Volgens hen verbindt dat ze het meest met elkaar. Maar seks staat wel op de tweede plek van wat het meest voor verbinding zorgt in een relatie. Het is toch iets dat je niet met anderen doet, maar alleen met je man of vrouw, toch?

Behoefte

Uit het onderzoek blijkt ook dat in heteroseksuele relaties over het algemeen mannen vaker zin in seks hebben dan vrouwen. Het zou kunnen dat dat komt door wat we verstaan onder seks, namelijk penetratie. Omdat vrouwen door penetratie minder snel klaarkomen dan mannen, is het voor hun al sneller minder leuk. Om dat op te lossen is het belangrijk om hier tijdens de seks aandacht aan te besteden. Kijk naar wat de vrouw nodig heeft om ook tot een orgasme te komen. Op die manier is het voor beide leuk en fijn. En houd je, zeker in een lange relatie, die seksuele behoefte.

Bron: Psychologie Magazine