Moet schoolzwemmen terugkomen? Dit vinden jullie ervan

04.02.2024 10:30
schoolzwemmen Bron: Pexels

Onlangs was er in het nieuws dat schoolzwemmen mogelijk een comeback kan maken. Er is namelijk onderzoek gedaan naar het herintroduceren van schoolzwemmen en de kosten die daaraan verbonden zijn. Maar wat vinden de lezers van Kek Mama daar eigenlijk van?

Het aantal kinderen zonder zwemdiploma is in de afgelopen jaren snel gestegen, van 6 procent in 2018 naar 13 procent in 2022. Het opnieuw invoeren van schoolzwemmen zou daar een oplossing voor kunnen zijn. Momenteel geeft biedt nog maar minder dan 30 procent van de basisscholen zwemles aan.

Moet schoolzwemmen terugkomen?

Wij schreven een artikel over de mogelijke terugkeer van het schoolzwemmen en daar kwamen maar liefst 144 reacties op. De meningen lopen erg uiteen. Dit vinden jullie onder andere van schoolzwemmen:

Ten koste van lestijd

Debbie: “Gaat enorm ten koste van de effectieve lestijd omdat ze veel tijd kwijt zijn aan naar het zwembad gaan en omkleden. School is voor schoolzaken en op deze manier is die tijd er niet. Wel moet zwemles voor iedereen toegankelijk zijn en blijven, laat ze daar maar een mooi plan voor maken!”

Vanaf groep 4

Sevdaa: “İk had altijd in groep 5 en 6 zwemles. Zou er niet aan moeten denken dat mijn kindje die in groep 1 zit naar zwemles gaat. Zij kan zich nog niet helemaal zelfstandig aan en uit kleden en dan in het kikkerbadje. İk krijg het er nu al benauwd van en ja ik ben zo een overbezorgde moeder. İk vindt vanaf groep 4 prima, dan zijn ze toch al wat zelfstandiger met aan en uitkleden.”

Overnachten op school?

Nini: “Nog maar eventjes en je hoeft als ouder-zijnde alleen nog maar het kind te maken: school geeft ze wel te eten, socialiseren de kinderen, voedt op, leert ze tussendoor nog het een en ander, biedt uitjes en naschoolse activiteiten aan, huiswerkbegeleiding en nu weer het zwemmen erbij. Wanneer gaan we aan weekend school of overnachtingen op school beginnen?”

Goedkoper

Miranda: “Niet enthousiast!! Ik vind het de verantwoordelijkheid van de ouders. Niet te doen voor scholen en al zeker niet voor kleuters. Wel zou het goedkoper moeten worden….”

Geen hobby of pleziertje

Ines: “Mochten scholen naar 4daagse schoolweek gaan is dit “ook” een goed alternatief! of mooie aanvulling. Kinderen beleven hier veel plezier aan ,en goed om het zwemmen bij te houden. Zwemmen is niet alleen een hobby of pleziertje, dat is een pré(veiligheid)met zowel water(en) in Nederland.”

Natte gym

Stefanie: “Hier hebben ze vanaf groep 5 ‘natte gym’. Met z’n alle op de fiets naar het locale buitenbad. Uurtje zwemmen, en weer terug naar school. Vanaf april tot eind september. Onze oudste vind t super.”

Liever zo laten

Marieke: “Dan liever zo laten en geef ieder kind een budget die je in kunt zetten. Mijn zoon van 7 heeft a b en c, mijn dochter van 5 heeft binnenkort a en gaat ook tot c. Mijn jongste dochter start in maart ook voor a b c. Niet iedere ouder vind dat nodig dus laat het bij de ouders”

Wel enthousiast

Martine: “Wel enthousiast .. ik zie gezinnen om me heen die het gewoon niet kunnen betalen, waardoor kinderen rond lopen zonder diploma’s. Daarnaast is het ook gewoon goed om zo voldoende zwemmeters af te leggen! Hoeveel kinderen gaan wel niet tot a of b en vervolgens wordt er niet meer gezwommen!?

Voor de kids die al een diploma hebben particulier zou het mooi zijn om zo meters af te leren leggen en goed vrij te worden in het water. De kinderen zonder diploma kunnen getraind worden in het zwem abc. Zodoende hoef je ook niet een groep van 32 les te geven. Dus mooi als aanvulling op particulier”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.