Romy Boomsma deelt verdrietig bericht: ‘Ik heb een voorstadium van baarmoederhalskanker’

09.04.2022 14:09
romy-boomsma-borstvoeding-geven-in-openbaar

Romy Boomsma is open op Instagram over hoe het met haar gezondheid gaat. Ze twijfelde of ze haar verhaal wilde delen, maar doet het toch. Al is het maar om andere vrouwen te waarschuwen.

“Ik hoop, door mijn verhaal te delen, dat iemand de oproep voor het bevolkingsonderzoek uit de keukenla vist en er nog op tijd bij is.”

Vorig jaar werd Romy 30: dan krijgt iedere vrouw een uitnodiging om een uitstrijkje te laten maken. Ze is moeder van drie kinderen: dochter Bobby Jo, zoon Mozes en dochter Juniper. Omdat ze geen klachten had, liet Romy de brief voor het baarmoederhalskankeronderzoek gewoon liggen. Toen ze op Instagram een verhaal las over baarmoederhalskanker zonder enige klachten, besloot ze toch naar de huisarts te gaan. En ook haar uitslag was niet wat het had moeten zijn.

Te lang wachten

“De gynaecoloog daar vermoedde op het zicht dat het niets ernstigs zou zijn en dat het ging om licht afwijkende cellen, wat ook uit mijn uitstrijkje naar voren was gekomen. Ze nam een biopt af en twee weken later werd ik gebeld met de uitslag daarvan: het ging toch om een voorstadium van baarmoederhalskanker.”

Inmiddels heeft ze een behandeling ondergaan, een lisexcisie. Tijdens een lisexcisie verwijdert de gynaecoloog een laagje van de baarmoedermond waar de onrustige cellen zijn gevonden. Romy: “Hopelijk is alles schoon nu en is er verder geen behandeling nodig, die uitslag krijg ik over twee weken. Maar misschien, door mijn verhaal nu te delen, wordt de oproep van het bevolkingsonderzoek uit een keukenla gevist of opnieuw aangevraagd waardoor iemand anders er ook op tijd bij is. Ben je nog geen 30 dan zou ik met de kennis die ik nu heb altijd voor die tijd op eigen initiatief een uitstrijkje aanvragen. Want ook zonder klachten kan je een voorstadium van baarmoederhalskanker blijken te hebben en er op tijd bij zijn kan alle verschil uitmaken. Zie je op tegen het laten maken van een uitstrijkje dan kan je ook een zelfafnametest aanvragen. Als er dan iets afwijkends wordt gevonden kan je alsnog worden doorverwezen voor verder onderzoek maar in de meeste gevallen is de uitslag gewoon goed gelukkig.”
Wat ontzettend vervelend en naar voor haar en haar gezin, we wensen haar alle sterkte toe en duimen mee voor een positieve uitslag.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Romy Boomsma (@romyboomsma)

Bron: Mama Magazine