Wat kun je beter gebruiken als je zwanger bent: ibuprofen of paracetamol?

18.04.2022 09:51

Een zwangerschap is voor elke moeder anders. De één heeft amper last van kwaaltjes, een ander kan zich negen maanden lang beroerd voelen. Als het je dan toch even te veel wordt, wat kan je dan het beste innemen: paracetamol of ibuprofen?

Tuurlijk, het beste is om zo weinig mogelijk medicijnen te gebruiken tijdens je zwangerschap. Want niet alle medicijnen zijn verstandig om in te nemen als jij een kind in je buik hebt. Maar het kan zijn dat de pijn op een gegeven moment niet meer te houden is. Dan wil je het even verlichten door middel van een medicijn. Overleg dit allereerst altijd met je huisarts: alleen als er een arts met je situatie meekijkt, kun je beginnen met iets slikken tegen de pijn in je zwangerschap.

Paracetamol

De voorkeur voor een pijnstiller tijdens je zwangerschap is meestal paracetamol. Je mag dit gebruiken om pijn te verlichten en bijvoorbeeld koorts te verminderen. Ook zijn er weinig bijwerkingen als je het slikt. Er zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd om te onderzoeken of paracetamol schadelijk is tijdens een zwangerschap. En hoewel er meer onderzoek nodig is om dit definitief vast te kunnen stellen, zijn er tot nu toe geen duidelijke aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat er nadelige effecten zitten aan het nemen van paracetamol. Maar deskundigen vinden het wel belangrijk om dit nog verder uit te zoeken, omdat er experts zijn die wel hun vraagtekens hierbij hebben gezet. Zij vinden het van belang dat er meer onderzoek naar de veiligheid ervan komt, zeker als je het vaker dan eens gebruikt als je zwanger bent.

Sowieso wordt het dus aangeraden om zo weinig mogelijk paracetamol tijdens je zwangerschap te slikken. Neem het dan ook alleen in als het echt nodig is, bijvoorbeeld als je hoge koorts hebt. Maar gebruik het kort en in de dosering die het laagst is. En slik maximaal zes tabletten van niet meer dan 500 mg op één dag, zeker niet meer. Als je last hebt van aanhoudende pijn en je wilt graag paracetamol innemen, kun je ook altijd de huisarts om raad vragen.

Lees ook
Pijnbestrijding bij de bevalling: dit zijn de opties

Ibuprofen

Ibuprofen wordt vaak gebruikt wanneer paracetamol niet genoeg helpt om de pijn te verminderen. Het zorgt ervoor dat de pijn verzacht en dat ontstekingen minder worden. Tijdens een zwangerschap kun je dit medicijn het beste vermijden. Onderzoeken tonen namelijk aan dat het gebruik ervan in je zwangerschap schadelijk kan zijn, met name in je derde trimester. Ze kunnen namelijk weeën afremmen en er is tijdens de bevalling een grotere kans op veel bloedverlies. Ook kan de nierfunctie gestoord worden. Dus zeker tijdens je derde trimester wordt het zwaar afgeraden om ibuprofen in te nemen.

De conclusie is dus: gebruik zo min mogelijk medicijnen tijdens je zwangerschap. En als je toch de pijn wil verlichten, is de beste keus paracetamol – maar uiteraard altijd in overleg met een arts.

Bron: Ouders van Nu

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >