Waarom je (onbewust) geen écht contact meer maakt met je kind – en wat je eraan doet

Time confetti Beeld: Yan Krukau
Maaike Van Eijk
Maaike Van Eijk
Leestijd: 3 minuten

Heb je ook weleens het gevoel dat je dag één grote onderbreking is? Je telefoon pingt, je mailtjes blijven binnenstromen, appjes tussendoor. En ondertussen probeer je ook nog te koken, je kind te helpen met de Lego en een bedtijdverhaal voor te lezen.

Lees verder onder de advertentie

Je bent niet de enige. Dit fenomeen heet time confetti: het gevoel dat je alles doet. Tegelijkertijd. Altijd. De term komt van Brigid Schulte, schrijfster van Over Work: Transforming the Daily Grind in the Quest for a Better Life. Therapeut Alicia Brown legt het perfect uit: “Time confetti is wanneer tijd wordt opgedeeld in kleine, versnipperde stukjes, meestal door technologie, waarbij je bijvoorbeeld ‘even snel’ e‑mails checkt terwijl je met je peuter blokken bouwt.”

Lees verder onder de advertentie

Time confetti

Je dénkt dat je multitaskt en lekker productief bent, maar in werkelijkheid raak je steeds versnipperder. Je bent er wel, maar eigenlijk ook weer niet. Omdat je als ouder nooit echt ‘uit’ staat. Het is 24/7, ook in je hoofd. “Time confetti is wakker worden en de dag jou laten leiden in plaats van andersom”, zegt Jenn Brown, life coach voor ouders. Die schijnbare pockets van vrije tijd? Die zitten vol met kleine brandjes die je keer op keer gaat blussen.

Lees verder onder de advertentie

Gevolgen

Deze manier sloopt je mentale én fysieke gezondheid, omdat je geen kans krijgt om op te laden. Het gevolg? Stress, slecht slapen, emotioneel leeggezogen en zelfs lichamelijke klachten kunnen op de loer liggen.

Half-daar

En dan je kinderen… “Wanneer we versnipperde tijd ervaren, worden onze momenten met onze kinderen wat ik ‘half‑daar momenten’ noem”, zegt Alicia Brown. “Na verloop van tijd voelen kinderen dat ze moeten concurreren met je telefoon of inbox.” Dat kan hun vertrouwen in jullie band ondermijnen.

Wat kun je doen?

  • Groeperen: Plan vaste blokken in om al die losse klusjes af te handelen. “In plaats van direct te reageren op die schoolmail, plan je blokken in voor al die kleine admin-dingen”, adviseert productiviteitsexpert Megan Sumrell.
  • Technologie slim inzetten: Zet meldingen uit, stel ‘niet storen’-uren in of gebruik apps die je social media blokkeren tijdens familietijd.
  • Prioriteren: Stop met proberen elke minuut productief te zijn. “Je hersenen hebben tijd nodig om te resetten, en dat is niet lui”, zegt Sumrell.
  • Plan ook rust in: Een leeg plekje in je agenda is niet automatisch een uitnodiging voor nóg een speelafspraak.

Nederland zakt op kinderrechtenlijst. Dat komt onder andere door een lage vaccinatiegraad, zorgen over mentale gezondheid bij jongeren en een gebrek aan duidelijke actie tegen de gevaren van sociale media. Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken