Waarom ongeplande zwangerschappen nog steeds zo vaak voorkomen in Europa

ongeplande zwangerschappen Beeld: Canva
Isa Bulthuis
Isa Bulthuis
Leestijd: 3 minuten

Je zou denken dat ongeplande zwangerschappen in Europa zeldzaam zijn. We hebben hier immers goede toegang tot anticonceptie en abortus. Toch blijkt uit onderzoek dat het aantal ongeplande zwangerschappen en geboortes nog steeds opvallend hoog is, meldt NIDI. Hoe kan dat?

Lees verder onder de advertentie

In Europa gebruikt een groot deel van de vrouwen anticonceptie. Volgens cijfers uit 2019 gebruikte 56% van de vrouwen een vorm van anticonceptie, waarvan bijna de helft een moderne methode zoals de pil, het condoom of het spiraaltje. Toch raken veel vrouwen onverwacht zwanger, blijkt uit berichtgeving van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). In West-Europa is 34% van de zwangerschappen ongepland, en in Oost-Europa zelfs 54%. Dat roept natuurlijk vragen op: hoe kan het dat dit zo vaak gebeurt, terwijl vrouwen zich goed lijken te beschermen?

Lees verder onder de advertentie

Seksueel actief op jonge leeftijd

Een belangrijk deel van de verklaring ligt in een combinatie van twee factoren: veel vrouwen in Europa zijn al jong seksueel actief, maar willen relatief weinig kinderen. Hierdoor zijn ze jarenlang bezig met het voorkomen van een zwangerschap, en dat is lastig, zeker als dat altijd perfect moet gebeuren. Perfect gebruik van anticonceptie is essentieel om zwangerschappen te voorkomen, maar in de praktijk blijkt dat lastig vol te houden.

Lees verder onder de advertentie

Anticonceptie: foutjes zijn snel gemaakt

Zelfs vrouwen die wel anticonceptie gebruiken, kunnen ongepland zwanger raken. NIDI haalt een Frans onderzoek aan waaruit bleek dat twee op de drie vrouwen met een ongeplande zwangerschap gewoon anticonceptie gebruikte op het moment van conceptie. Hoe dan?

  • De pil werd vergeten of te laat ingenomen.
  • Een condoom scheurde of gleed af.
  • Sommige vrouwen gebruikten traditionele methoden zoals periodieke onthouding of coïtus interruptus, die van zichzelf al veel minder betrouwbaar zijn.

Hoewel slechts 2% van de vrouwen in West-Europa een traditionele methode gebruikt, gaf 22% van de vrouwen met een ongeplande zwangerschap in de Franse studie aan dat ze op dat moment zo’n methode toepasten.

Abortus voorkomt niet alle ongeplande geboortes

Verder laat NIDI weten dat veel vrouwen die ongepland zwanger raken ervoor kiezen om de zwangerschap af te breken. Naar schatting gebeurt dat bij ongeveer de helft van de ongeplande zwangerschappen. Maar de andere helft leidt dus alsnog tot een geboorte. Vooral in Oost-Europese landen zoals Bulgarije, Hongarije en Polen is het aandeel ongeplande geboortes hoog: tussen de 24 en 35% van alle geboortes was daar niet gepland. In West-Europa, bijvoorbeeld in Frankrijk, Italië en Oostenrijk, liggen die cijfers lager, maar nog steeds tussen de 8 en 19%.

Lees verder onder de advertentie

Uit recente berichtgeving is gebleken dat vrouwen onverwacht zwanger kunnen worden door een populair afslankmiddel. Je leest er hier meer over.

Bron: NIDI.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken