Volwassen thuiswoners scoren laag op deze belangrijke skill, blijkt uit onderzoek

volwassen thuiswoners Beeld: Canva
Maaike Van Eijk
Maaike Van Eijk
Leestijd: 3 minuten

Je denkt misschien dat zodra je kind het huis uitgaat, je vooral lege kamers en nostalgie overhoudt. Maar guess what? Steeds meer twintigers en dertigers kloppen na een tijdje gewoon weer aan bij hun ouders. Of het nou is door hoge huurprijzen, een break-up of gewoon omdat het even beter uitkomt: het zogenoemde boomerangkind is hartstikke normaal geworden. Maar hoe zit het dan met hun geldzaken?

Lees verder onder de advertentie

Uit een recent onderzoek van financiële dienstverlener Thrivent blijkt dat bijna de helft van de ouders – maar liefst 46% – een volwassen kind van 18 tot 35 jaar heeft dat weer thuis woont. Deze groep blijkt opvallend vaker moeite te hebben met geldbeheer. Slechts 46% van de thuiswonende volwassen kinderen kreeg van hun ouders een hoge score voor budgetteren, terwijl dat percentage onder kinderen die nooit terugkeerden 63% is.

Lees verder onder de advertentie

Volwassen thuiswoners en geldbeheer

Waarom deze boomerangkinderen minder goed zijn in budgetteren, is niet helemaal duidelijk. Toch kan het volgens Alex Gonzalez, gecertificeerd financieel planner bij Thrivent, iets groters aangeven: ouders vinden het lastig om openhartige gesprekken over geld te voeren met volwassen kinderen die (weer) thuis wonen. “Als deze volwassen kinderen hun eigen leven starten zonder dat soort gesprekken te hebben gehad, dan scoren ze inderdaad lager op hun financiële vaardigheden.”

Lees verder onder de advertentie

Noodzakelijke basiszaadjes

Volgens Gonzalez begint het probleem vaak al vroeg. Als ouders al tijdens de kindertijd geen financiële onderwerpen bespreken, planten ze niet de noodzakelijke ‘basiszaadjes’ voor financiële onafhankelijkheid. En blijft die openheid ook uit wanneer een volwassen kind weer intrekt, dan kan dat hun latere financiële keuzes verder ondermijnen.

Lees verder onder de advertentie

Money talk

Wanneer volwassen kinderen tijdelijk weer bij hun ouders intrekken, kan het helpen om het anders aan te pakken. Zo kun je volgens Gonzales de voordelen van weer zelfstandig wonen benadrukken én hen tegelijk vragen bij te dragen aan de huishoudelijke kosten. Door open gesprekken over geld te voeren, wordt duidelijk dat een goed financieel plan loont: het biedt de kans op een eigen plek, meer onafhankelijkheid en het opbouwen van een eigen leven.

Lees verder onder de advertentie

Ouders kunnen bijvoorbeeld samen met hun kinderen de vaste lasten doornemen en hen laten meebetalen aan boodschappen en nutsvoorzieningen. Ook kan het nuttig zijn om hen te laten uitzoeken wat de huur in de omgeving kost en hen te vragen maandelijks een vergelijkbaar bedrag op een spaarrekening te zetten, zodat ze alvast oefenen met financieel zelfstandig zijn.

Generatie Alpha geeft bizar veel geld uit: hier vind je 2 tips om je kind verstandig met geld om te laten gaan.

Bron: Thrivent

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken