
Bas: ‘Papa, volgens mij zie ik daar een blote piemel…’
Het zal je gebeuren: heb je net al je spullen uitgepakt op het strand, in je eentje met drie kinderen, blijk je op het naaktstrand te zitten.
Geboren tussen 2010 en 2024, opgegroeid met smartphones, instant bezorging en TikTok-algoritmes die precies weten waar ze gevoelig voor zijn: generatie Alpha groeit op in een totaal andere wereld dan wij en dat blijft niet onopgemerkt. Zo geven onze kinderen flink wat geld uit, blijkt uit onderzoek.
Waar wij vroeger spaarden voor een cd of een stickerboek, geeft Gen Alpha vrolijk geld uit aan bezorgmaaltijden, online aankopen en zelfs impulsaankopen via social media. Uit het Youth Economy Report van GoHenry (een financieel technologiebedrijf dat betaalkaarten voor kinderen uitgeeft) blijkt dat kinderen in 2023 en 2024 samen zo’n 126 miljoen dollar uitgaven. Ja, echt. En alleen al aan maaltijdbezorging gaven ze meer dan 4 miljoen dollar uit.
En dan hebben we het nog niet eens over social media, waar kinderen net zo makkelijk shoppen als dat ze scrollen. Volgens experts gaat hun economische invloed in 2029 zelfs richting de 5,5 biljoen dollar (!). De perfecte timing dus om onze kinderen iets bij te brengen over geld. Maar hoe? GoHenry-oprichter Louise Hill heeft twee simpele, praktische tips die je vandaag al kunt inzetten:
Alles is tegenwoordig digitaal. Je klikt, betaalt, en hup: je bestelling is onderweg. Maar dat zorgt er ook voor dat geld abstract wordt. Louise Hill adviseert daarom om kinderen te laten omgaan met tastbaar geld. Geef bijvoorbeeld elke week op een vaste dag een fysiek vast bedrag aan zakgeld in muntjes of briefjes.
Zo leert je kind: als ik vier keer dit bedrag spaar, kan ik iets kopen wat ik echt wil. Of: als ik tien weken spaar, kan ik eindelijk die ene gamekaart halen. Klinkt misschien wat ouderwets, maar het werkt volgens de deskundige.
Ook handig: leer ze wat iets echt kost. Geef je kind wat kleingeld en laat het kiezen: wil je dit nu uitgeven aan snoep, of sparen voor een groter cadeau? Zo wordt geld weer iets dat je ziet, voelt en bewust uitgeeft.
Ook voor tieners heeft ze een handige tip: ‘pizzabudgettering’. De pizza is het geld dat jullie die maand te besteden hebben. Deel het op in stukken, zodat je kind echt kan zien waar het aan op gaat en hoeveel ‘stukken’ er aan op gaan. Denk aan hypotheek, boodschappen en verzekeringen. Zo krijgen tieners een visueel idee van hoe geld verdeeld wordt in een huishouden.
Kinderen voelen het feilloos aan als er geldstress is binnen het gezin. In plaats van alles geheim te houden voor je kids, kun je geldzaken op kindniveau bespreken. Bijvoorbeeld: ‘We slaan deze maand de afhaalpizza even over, want dan kunnen we sparen voor iets anders.’ Neem je kinderen in plaats daarvan mee naar de supermarkt en maak zelf pizza’s binnen een bepaald budget.
Zo leren ze niet alleen hoe geld werkt, maar ook dat het oké is om af en toe pas op de plaats te maken.
Lees ook hoe je zomaar in de schulden terecht kunt komen als je even niet oplet.
Bron: cnbc.com
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!