Geen ellenlange vragenlijsten of uren bij een specialist, maar gewoon… een dansje. Serieus. Een nieuwe game laat in nog geen minuut zien of jouw kind mogelijk autisme heeft.
Lees verder onder de advertentie
Als je vermoedt dat je kind autisme heeft, wil je dat natuurlijk zo snel mogelijk zeker weten. Niet omdat je het meteen in een hokje wil stoppen, maar wel zodat je kind de juiste hulp krijgt. Op school bijvoorbeeld. Maar ja, autisme lijkt vaak veel op ADHD (of komt er samen mee voor), waardoor het lang niet altijd meteen duidelijk is wat er precies aan de hand is. En daarbij is testen vaak duur, ingewikkeld en voor je het weet zit je maanden te wachten op een diagnose.
Lees verder onder de advertentie
De dansgame
Onderzoekers van onder andere de Nottingham Trent University (VK) dachten: dat moet makkelijker kunnen. En dus kwamen ze met iets totaal onverwachts – een videogame waarbij kinderen een dansje nadoen. Via een Xbox Kinect-camera wordt gemeten hoe goed je kind die bewegingen imiteert. En omdat kinderen met autisme daar vaak moeite mee hebben, kan de game in een razend tempo een inschatting maken.
Binnen één minuut, met 80 procent nauwkeurigheid. Ja, echt. Eén minuut. En geen gedoe met moeilijke vragen of spannende doktersbezoeken. Gewoon even dansen. Goed, je krijgt geen 100 procent zekerheid, maar dat krijg je met een therapeut natuurlijk ook niet, die kan ook een foute diagnose stellen. En dan ben je in ieder geval wel een stuk minder tijd en geld kwijt.
Slimmer dan je denkt
Dit soort games noemen we ‘serious games’. Klinkt serieus, en dat zijn ze ook. Maar dan wel op een leuke manier. Ze worden steeds vaker ingezet om mensen te helpen: van revalideren tot het oefenen van sociale vaardigheden. Soms is het een bordspel, soms een app, en soms – zoals hier – een game waarbij je kind even lekker losgaat op de muziek. En wie weet levert dat dansje meteen ook wat belangrijke inzichten op.
Lees verder onder de advertentie
Het zoontje van Lil’ Kleine en Jaimie Vaes heeft ook autisme. Jaimie is niet te spreken over het Nederlandse zorgstelsel omtrent kinderen met autisme. Je leest er hier meer over.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.