Terwijl jouw puber zich door examenstress en wiskundeformules heen worstelt, komt er ook nog eens een berg pollen bij kijken. En die zijn genadeloos. Volgens onderzoek van ALK denkt de helft van de ouders dat hooikoorts de prestaties van hun kind flink onderuit haalt.
Lees verder onder de advertentie
Geen gek idee als je ziet wat die ellendige pollen allemaal veroorzaken: niezen, jeukende ogen, snotneuzen, en slecht slapen. Alles wat je níét kunt gebruiken als je middenin je examens zit.
Slaaptekort = mindere resultaten op je eindexamens
Kinderarts-allergoloog Monique Gorissen legt het haarfijn uit: tieners hebben acht tot tien uur slaap nodig. Juist die diepe slaap is superbelangrijk om te kunnen focussen, leren en überhaupt nog een beetje aardig te blijven. En als dat wordt verstoord door hooikoorts? Dan gaat niet alleen je nachtrust eraan, maar mogelijk ook je eindexamenresultaat. Ai.
Lees verder onder de advertentie
Pilletje erin en klaar? Dat valt tegen
O ja, en dan is er nog de medicatie. Sommige antihistaminica maken je puber suf. Superonhandig dus, als je in het examenlokaal zit te knikkebollen boven je bio-toets. Uit onderzoek blijkt zelfs dat kinderen met hooikoorts 40 procent meer kans hebben om een punt lager te scoren. En met slaapverwekkende medicatie loopt dat op tot 70 procent.
Volgens Monique moeten we deze jongeren serieus nemen: “Ze moeten zich kunnen concentreren op hun examens en toekomst, maar zijn dagelijks aan het worstelen met hun allergieklachten. Extra ondersteuning en bewustzijn is dan geen overbodige luxe.” En ouders ook trouwens. Want hoe weet je of jouw kind ‘gewoon verkouden’ is, of echt last heeft van hooikoorts? Uit het onderzoek blijkt dat 79 procent van de ouders niet op de hoogte is van behandelmogelijkheden die verder gaan dan symptoombestrijding.
Lees verder onder de advertentie
Check je kind!
Daarom is er het platform Allesoverallergie.nl. Daar kun je als ouder nu een snelle allergiecheck doen. Negen simpele vragen, en je weet of jouw kind misschien meer nodig heeft dan tissues en thee. Ook vind je er info over behandelingen die verder gaan dan “even een pilletje slikken”. Denk aan allergie immunotherapie, waarbij het lichaam echt minder heftig gaat reageren op pollen. Klinkt als muziek in de oren, toch? Deze therapie kan door een huisarts of specialist worden voorgeschreven. Maar ja, dat moet je maar net weten.
Lees verder onder de advertentie
Puberverhalen uit het veld
Merlin (17) uit Lelystad: “Tijdens mijn laatste toetsenweek had ik zoveel last van mijn hooikoorts dat mijn moeder me met de auto naar school bracht. Ik was anders bang dat ik meer bezig zou zijn met m’n neus snuiten en niezen dan met de toets. Ik kijk ook steeds op tegen gymles buiten, want ik heb het dan steeds zo benauwd omdat ik niet door mijn neus kan ademen.”
Lees verder onder de advertentie
En Jade (16) uit Almere: “De afgelopen paar jaar had ik een paar dagen zo’n last van mijn ogen dat ik de hele dag op bed lag en me echt ellendig voelde. Ook mijn lenzen kreeg ik dan niet meer in. Omdat ik volgend jaar examen moet doen en dan geen last van hooikoorts wil hebben, ben ik door mijn huisarts verwezen naar een allergiepoli. Het gaat tot nu toe best goed.”
Dus: zit jouw kind puffend, snotterend en zuchtend – of zelfs slapend – achter z’n boeken? Misschien is het niet alleen de toetsstress. Een tripje naar de huisarts kan dan geen kwaad. Zeker als je kind straks een diploma in handen moet hebben in plaats van een doos tissues.
Ook Nora kampt met hooikoorts. In combinatie met hoogzwanger en wat verzwakte bekkenbodemspieren, bezorgde haar dat het meest gênante moment van haar leven… Je leest het hier.
Van de sinds zaterdag vermiste kinderen Jeffrey (10) en Emma (8) ontbreekt nog altijd elk spoor. De politie zet het onderzoek voort en benadrukt dat de zaak topprioriteit heeft. Ook meldt de woordvoerder dat er intensief contact is met de Duitse autoriteiten.
Je geeft je baby met liefde de borst en kolft trouw op vaste tijden. Want: moedermelk is vloeibaar goud. Dus als iemand daar zonder overleg iets anders mee doet, raakt dat je recht in je moederhart.
Stel je voor: een anticonceptiepil die wél z’n werk doet, maar zónder al die vervelende bijwerkingen waar veel vrouwen normaal gesproken een hele dag chagrijnig van worden. Geen moodswings, geen opgeblazen buik, geen hoofdpijn.
Je peuter leert praten, awww, zo schattig. En al die woorden die ze nog net niet helemaal goed uitspreken, ook al zo schattig. Nou ja, in de meeste gevallen. Soms is ook behoorlijk gênant. En hilarisch. Voor anderen, dan.
Tanja Jess stond deze week stil bij een bijzonder moment: haar dochter Alice is 22 jaar geworden. Op Instagram deelde de actrice een emotionele post over haar oudste kind, die transgender is.
Je tiener komt thuis met een rapport dat op zijn zachtst gezegd ‘ruimte voor groei’ laat zien. De instinctieve reflex van veel ouders? Iets afpakken waar het kind wél om geeft. Dan zullen ze wel moeten, is de gedachte.