
Juf onthult: deze cadeaus willen leerkrachten níét meer krijgen
Aan het einde van het schooljaar geven ouders graag een cadeautje aan de juf of meester. Deze juffencadeaus ontvangen ze liever nooit meer.
Moodswings bij je zes-, zeven- of achtjarige? Je bent niet de enige. Er is een woord voor: adrenarche. En ja, dit is dus weer wat anders dan de prepuberteit. En nee, niemand heeft ons hier ooit voor gewaarschuwd, daarom waarschuwen wij jou wél.
Heb je weleens gedacht: “Wow, als dit nu al zo gaat, hoe moet dat over tien jaar?” Wanneer je zes- tot achtjarige plotseling verandert in een emotionele achtbaan, kan dat behoorlijk verwarrend zijn. Gisteren nog spelen met Barbies, vandaag woedend omdat je de allerkutste moeder allertijden bent. Wat is hier gebeurd?
De boosdoener? Adrenarche. Oftewel: een soort mini-puberteit die vóór de echte puberteit begint. En dan mag je je borst dus ook nog nat maken voor de prepubertijd, die rond de tien of elf jaar begint. Super.
Volgens Dr. Carmen Briner, gespecialiseerd in vrouwen- en meisjesgezondheid, begint het puberteitsproces véél eerder dan we denken. Het brein geeft seintjes aan de hypothalamus en hypofyse om alvast wat hormonen in actie te zetten, nog vóór je iets ziet aan het lichaam. Resultaat? Meer gevoel, moodswings en intense emoties. Ze zijn dus niet lastig om lastig te zijn – hun hoofd zit gewoon vol hormonen.
De tekst gaat verder onder de Instagram-video.
De belangrijkste speler in dit verhaal is DHEA (dehydroepiandrosteron – ja, vandaar die afkorting). DHEA is het voorstadium van de ‘grote’ puberteitshormonen zoals testosteron en oestrogeen. Rond de vroege twintig piekt die hormoonproductie trouwens pas echt, dus voorlopig zijn we er nog niet vanaf.
Adrenarche begint gemiddeld zo’n twee jaar voordat de ‘echte’ puberteit (pubarche, voor de liefhebbers) losbarst. Daarna komen de bekende favorieten: puistjes, geurtjes en haren op plekken waar ze eerst niet zaten.
Het lastige van adrenarche? Er zijn nog geen zichtbare veranderingen. Alleen dat humeur – en soms denk je serieus dat je een mini-tiener in huis hebt, in plaats van dat lieve kind van zes jaar oud.
We snappen het helemaal: als ouder voelt het soms alsof je van fase naar fase rolt – van krijsende newborn met sprong na sprong, naar peuterpuber met driftbuien waar je u tegen zegt, naar schoolstress en nu dus… een chagrijnige basisschooler. En dan moet de échte puberteit nog beginnen.
Probeer rustig te blijven (hallo ademhalingsoefeningen), gun je kind wat ruimte – en jezelf trouwens ook. Ze zijn niet lastig, ze hebben het lastig (herhaal dit mantra indien nodig). Ze zijn aan het groeien. En dat is soms gewoon messy.
(Ook) Al met een daadwerkelijke puber te maken? Deze woorden moet je nóóit tegen je puber zeggen, aldus een psycholoog.
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!