Moodswings bij je zes-, zeven- of achtjarige? Je bent niet de enige. Er is een woord voor: adrenarche. En ja, dit is dus weer wat anders dan de prepuberteit. En nee, niemand heeft ons hier ooit voor gewaarschuwd, daarom waarschuwen wij jou wél.
Lees verder onder de advertentie
Heb je weleens gedacht: “Wow, als dit nu al zo gaat, hoe moet dat over tien jaar?” Wanneer je zes- tot achtjarige plotseling verandert in een emotionele achtbaan, kan dat behoorlijk verwarrend zijn. Gisteren nog spelen met Barbies, vandaag woedend omdat je de allerkutste moeder allertijden bent. Wat is hier gebeurd?
Lees verder onder de advertentie
De boosdoener? Adrenarche. Oftewel: een soort mini-puberteit die vóór de echte puberteit begint. En dan mag je je borst dus ook nog nat maken voor de prepubertijd, die rond de tien of elf jaar begint. Super.
Wat gebeurt er precies?
Volgens Dr. Carmen Briner, gespecialiseerd in vrouwen- en meisjesgezondheid, begint het puberteitsproces véél eerder dan we denken. Het brein geeft seintjes aan de hypothalamus en hypofyse om alvast wat hormonen in actie te zetten, nog vóór je iets ziet aan het lichaam. Resultaat? Meer gevoel, moodswings en intense emoties. Ze zijn dus niet lastig om lastig te zijn – hun hoofd zit gewoon vol hormonen.
De belangrijkste speler in dit verhaal is DHEA (dehydroepiandrosteron – ja, vandaar die afkorting). DHEA is het voorstadium van de ‘grote’ puberteitshormonen zoals testosteron en oestrogeen. Rond de vroege twintig piekt die hormoonproductie trouwens pas echt, dus voorlopig zijn we er nog niet vanaf.
En dan?
Adrenarche begint gemiddeld zo’n twee jaar voordat de ‘echte’ puberteit (pubarche, voor de liefhebbers) losbarst. Daarna komen de bekende favorieten: puistjes, geurtjes en haren op plekken waar ze eerst niet zaten.
Het lastige van adrenarche? Er zijn nog geen zichtbare veranderingen. Alleen dat humeur – en soms denk je serieus dat je een mini-tiener in huis hebt, in plaats van dat lieve kind van zes jaar oud.
We snappen het helemaal: als ouder voelt het soms alsof je van fase naar fase rolt – van krijsende newborn met sprong na sprong, naar peuterpuber met driftbuien waar je u tegen zegt, naar schoolstress en nu dus… een chagrijnige basisschooler. En dan moet de échte puberteit nog beginnen.
Lees verder onder de advertentie
Probeer rustig te blijven (hallo ademhalingsoefeningen), gun je kind wat ruimte – en jezelf trouwens ook. Ze zijn niet lastig, ze hebben het lastig (herhaal dit mantra indien nodig). Ze zijn aan het groeien. En dat is soms gewoon messy.
(Ook) Al met een daadwerkelijke puber te maken? Deze woorden moet je nóóit tegen je puber zeggen, aldus een psycholoog.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).