Pubers zitten middenin een kwetsbare fase van hun leven. Ze ontdekken wie ze zijn, maken zich los van hun ouders en proberen hun plek in de wereld te vinden. In die zoektocht zijn woorden ongelooflijk krachtig — zowel opbouwend als vernietigend. Dit zijn de vier meest schadelijke woorden die je tegen een puber kunt zeggen, volgens een psycholoog.
Lees verder onder de advertentie
Volgens psycholoog Jeffrey Bernstein kun je met bepaalde woorden en zinnen als ouder flink de plank misslaan tijdens de puberteit. Bernstein adviseert om je kritiek en oordeel in te houden (ja, hoe vervelend ze ook kunnen zijn – we know). “Geef ze de ruimte om te praten, laat empathie zien en geen oordeel. In plaats van te pushen, kom je verder door begrip, geduld en steun te bieden”, legt hij uit op Psychology Today.
Lees verder onder de advertentie
Klap in het gezicht
De zin “Je moet volwassen worden” is volgens Bernstein één van de meest pijnlijke dingen die je kunt zeggen tegen een kind dat probeert volwassen te worden en nog middenin dat proces zit. “Als oudercoach heb ik gezien wat deze zin doet met struggelende tieners. Je geeft ze een klap in hun gezicht van schaamte. Waardoor ze hun worstelingen niet meer met je durven te delen en zich heel klein laten voelen”, aldus Bernstein. Een absolute no-go dus, volgens de psycholoog.
Lees verder onder de advertentie
Ook varianten als: “Word nou eens volwassen” of “Gedraag je als een volwassene” zijn echte verbinding-killers tussen ouders en tieners. Waarom deze woorden zo schadelijk zijn? Bernstein legt het uit.
Schaamte
Met deze woorden negeer je de pijn, struggles en onzekerheden van je tiener. Als je zegt dat iemand ‘volwassen moet worden’, dan zeg je eigenlijk dat hun uitdagingen en struggles kinderachtig zijn en geen aandacht verdienen. Of het nou om liefdesverdriet gaat, uitdagingen op hun bijbaantje, op school of met vrienden: neem ze serieus, want voor hen is dat het belangrijkste in hun wereld.
Lees verder onder de advertentie
Mislukking
Ook kan de zin “je moet volwassen worden” ervoor zorgen dat je tiener zich een mislukking gaat voelen. Als je al aan jezelf twijfelt omdat je je leven nog niet helemaal op orde hebt, is dit het laatste wat je wil horen volgens Bernstein.
Te hoge druk
Het legt de lat op tieners nog hoger dan nodig. Met deze zin zeg je eigenlijk dat de persoon het nu nog niet goed genoeg doet. Door de druk te verhogen is de kans groot dat ze zich nog meer zullen terugtrekken van je in plaats van hulp durven vragen of toe te geven dat ze het even niet weten.
Wat kun je dan wel zeggen?
Volgens Bernstein zijn er een aantal vragen die juist wel helpen om het gesprek te openen als je ziet dat je puber het moeilijk heeft, maar er niet over wil of durft te praten. Volgens hem zijn dit de juiste vragen om te stellen:
Wil je praten over wat er aan de hand is?
Hoe kan ik je helpen?
Ik geloof in je, zelfs als het moeilijk is.
Iedereen beweegt op zijn eigen tempo. Je doet het prima.
De wereld gaat snel, maar niet iedereen heeft dezelfde tijdslijn.
Jij kunt dit. Neem je tijd.
Leer je tiener dus om aardig voor zichzelf te zijn. De druk om “volwassen te worden” is overweldigend, maar de geruststelling dat het oké is om dingen op hun eigen tempo te doen, is het beste wat je kan meegeven als ouder.
Vergeet dus niet: woorden doen ertoe. Natuurlijk zeggen we allemaal wel eens dingen in een ruzie of discussie die we niet menen. Kom er dan later op terug. Onderschat niet hoe schadelijk het is om zulke woorden uit te spreken tegen het toch al onzekere puberbrein.
Geef ze in plaats daarvan begrip, steun en geduld. We weten het: je zult een extra potje geduld nodig hebben, soms moet het vanuit je tenen komen, maar je pubers zullen je dankbaar zijn.
Vraag jij je ook af waarom pubers van de kleinste dingen al zo’n drama maken? Dat ligt hieraan volgens de wetenschap.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).