NPO Zapp komt volgende week in samenwerking met de NTR en de EO met een speciale themaweek over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Doel is om het onderwerp bespreekbaar te maken voor kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Volgens de NPO is er nog weinig kindertelevisie gemaakt over dit onderwerp. “Het onderwerp ligt gevoelig, maar het is belangrijk dat kinderen er over leren en dat slachtoffers de boodschap krijgen dat ze niet alleen zijn en het misbruik niet hun schuld is”, aldus de publieke omroep. “Door seksueel grensoverschrijdend gedrag openlijk te bespreken op een voor kinderen begrijpelijk niveau, krijgen zij de kans om de situatie van een ander, of van zichzelf, te herkennen.”
De themaweek, getiteld Er zijn grenzen!, duurt van 6 tot 12 maart. Er komt onder meer een speciale aflevering van Het Klokhuis en de week wordt afgesloten met een livetalkshow op het YouTube- en TikTok-kanaal van NPO Zapp. Kinderen kunnen dan meepraten over het onderwerp. Een expert van Centrum Seksueel Geweld beantwoordt vragen die zijn binnengekomen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.