Nienke Plas over zieke dochter: ‘Res was in zijn hoofd al een kistje aan het uitzoeken’

14.03.2024 11:32
Beeld: Instagram

Nienke Plas kreeg de schrik van haar leven toen haar dochter Harley (nu één jaar) ernstig ziek bleek te zijn. In VROUW Glossy blikt ze terug op die periode.

Anders dan haar twee drukke jongens is haar derde kindje, dochter Harvey, een heel rustig meisje. Nienke vertelt: “Fijn, dacht ik. Maar na twee maanden vertrouwde ik het toch niet helemaal. Ze ademde gek, was niet in haar element. Mijn moederinstinct zei dat het niet goed was.” De huisarts wimpelt haar in eerste instantie af, maar een andere huisarts – een dag later -stuurt haar toch door naar de eerste hulp.

Stroomversnelling

Nienke: “Toen ging het in een stroomversnelling. Ze bleek nog maar 25 procent zuurstof in haar bloed te hebben. In een mum van tijd stonden er zeventien man aan haar bed. Het was helemaal mis! Zat ik vervolgens in een ambulance, geëscorteerd door een politiewagen en twee motorrijders om de weg vrij te maken, op weg naar het AMC.Dan denk je: dit zie je alleen op tv, dit gebeurt mij niet.” Maar het gebeurt haar wel: haar dochter blijkt een hartafwijking te hebben en redt het misschien niet.

Paniek

Ze vervolgt: “Res raakte in paniek, die was in zijn hoofd al het kistje aan het uitzoeken. ’Niet doen,’ zei ik. ’Focus je op de toekomst, op het beeld dat ze straks zestien is en tegen je zin mascara draagt en dat ze aan het daten is met een gozer die jij niet goedkeurt.’ Hij keek me aan: ’Hoe kan jij zo sterk blijven?’ Maar ik kon niet anders, ik voelde dat ik sterk moest blijven. Zij moet vechten, ik ook.” Nienke is naar eigen zeggen een ‘zweefteef’ en manifesteerde dat het goedkwam. “Ik heb mijn meditatie-app aangeknald en heb overleden familieleden en mijn oma’s aangeroepen om positieve energie te sturen.”

“Ik kon niet anders. Zij moet vechten, dus ik ook”

Vertrouwen

Inmiddels gaat het goed met de kleine Harley: na twee succesvolle operaties kan ze zonder verdere restricties leven. Of ze een extra bezorgde moeder is geworden? “Ik was al een gezond bezorgde mama, die haar kinderen een laagje te veel aandoet als het buiten koud is. Maar ik ben niet extra bang geworden. Ik ben gewoon blij dat ik van nature die alertheid al heb en daar blijkbaar op kan vertrouwen.”

Lees hier het hele interview met Nienke Plas

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.