Nieuw onderzoek toont negatieve effecten van leven in de stad op de ontwikkeling van kinderen aan

22.12.2023 10:59
Nieuw onderzoek toont negatieve effecten van leven in de stad op de ontwikkeling van kinderen aan

Een nieuwe studie toont aan dat opgroeien in de stad de groei en ontwikkeling van kinderen kan belemmeren. Er zijn een aantal omgevingsfactoren die in het bijzonder een negatief effect hebben.

Leven in de stad heeft effect op ontwikkeling

Deskundigen voorspellen dat in 2030 meer dan 60% van de wereldbevolking in stedelijke gebieden zal wonen. Verstedelijking noemen ze dat. Ze vinden dat zorgelijk aangezien er bij een stad een aantal omgevingsfactoren komen kijken die aangetoond niet goed zijn voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Denk aan luchtvervuiling, geluidsoverlast, overbevolking en een tekort aan groen. Een recente studie toont zelfs aan dat het opgroeien te midden van betonnen structuren en constant geluid de ontwikkeling en groei kan belemmeren.

Luchtvervuiling en weinig groen

Zo toonde het onderzoek aan dat als kinderen worden blootgesteld aan verontreinigende stoffen zoals fijnstof en giftige stoffen van voertuigen en industrie, dit kan zorgen voor ademhalingsproblemen zoals astma. Daarnaast kan het op lange termijn negatieve effecten hebben op de neurologische ontwikkeling. Te weinig groen kan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling beïnvloeden. Als een kind opgroeit met weinig groen, mist het belangrijke zintuigelijke ervaringen en ontdekkingskansen, stellen de onderzoekers. Er is aangetoond dat wonen in een weinig groene omgeving een risicofactor is voor de ontwikkeling van psychische stoornissen.

Sociale isolatie

Ook hebben de onderzoekers aangetoond dat er meer sprake is van sociale isolatie in steden, omdat daar individualistischer wordt geleefd dan in dorpen. Dat terwijl gemeenschapssteun belangrijk is voor een gezonde ontwikkeling van jonge kinderen.

Oplossingen

Volgens de onderzoekers zijn de eerste 2000 dagen (dat zijn de eerste vijf jaar) in het leven van een kind het belangrijkst voor de ontwikkeling. In theorie zou het ’t beste voor een kind zijn om die eerste vijf jaar buiten de stad op te groeien, maar dat is vanwege verstedelijking absoluut niet voor iedereen haalbaar. Daarom richten de onderzoekers zich tot beleidsmakers: steden moeten waar mogelijk aangepast worden om zoveel mogelijk bij te dragen aan een gezonde ontwikkeling van kinderen. Er wordt gedacht aan vergroening, het verminderen van lawaai en luchtvervuiling, kindvriendelijke plekken en het stimuleren van gemeenschapssteun.

Bron: Scientias

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief