Steeds meer Nederlanders ziek door dengue (knokkelkoorts) door tijgermug
Het aantal meldingen van dengue (knokkelkoorts) is flink gestegen, en dat hebben we mede te danken aan de opmars van de tijgermug.
Alarmcentrale Eurocross slaat alarm: dit jaar alleen al hebben ze 112 meldingen binnengekregen. Ter vergelijking: in heel 2023 waren dat er 113.
Wat is dengue (knokkelkoorts)?
Voor de meeste mensen lijkt dengue op een stevige griep. Denk aan hoge koorts, spier- en gewrichtspijn, en een misselijk gevoel waar je U tegen zegt. Maar er is meer: 75 procent van de mensen die het virus oplopen, belandt uiteindelijk in het ziekenhuis. Hier worden hun bloedplaatjes nauwlettend in de gaten gehouden, want een flinke daling kan zorgen voor nare bloedingen.
En laten we niet vergeten: voor kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals diabetes, kan de ziekte zelfs levensbedreigend zijn. Dus, ja, dat vraagt om een beetje extra waakzaamheid.
Wat kun je doen?
Misschien denk je nu: “Maar ik woon in Nederland, toch niet in een of ander tropisch land?” Helaas, de tijgermug heeft ons koude kikkerlandje ook gevonden. Hij wordt steeds vaker gespot, niet alleen hier, maar ook in populaire vakantiebestemmingen in Zuid-Europa. Dus, of je nu thuis blijft of met je kroost naar de zon vertrekt: waakzaamheid is geboden.
Hoe voorkom je dat jij of je gezin slachtoffer wordt van deze piepkleine, maar verraderlijke vijand? Hier wat tips:
- Klamboe: Die hangt niet alleen romantisch boven je bed, maar houdt ook de muggen buiten de deur.
- Anti-tijgermuggencrème: Smeren, smeren, smeren. Zorg dat je altijd een goede anti-muggencrème bij de hand hebt.
- Vermijd ibuprofen of aspirine als je knokkelkoorts hebt opgelopen. Deze middelen werken bloedverdunnend en dat is het laatste wat je wilt.
Bron: AD
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.