De Nationale Voorleesdagen: 10x de leukste prentenboeken van 2024

22.01.2024 16:00

Deze week gaan De Nationale Voorleesdagen van start (24 januari tot en met 3 februari). Dit initiatief sluit naadloos aan op het idee om dagelijks vijftien minuten (voor) te lezen in de klas, waarbij kinderen niet alleen plezier beleven aan boeken, maar ook hun taalgevoel en empathisch vermogen ontwikkelen.

Reden genoeg dus om de boekenverzameling aan te vullen. In De Prentenboek Top 10 ontdek je de leukste, liefste, spannendste en grappigste prentenboeken om voor te lezen aan de allerkleinsten. Wij delen de top 10 van 2024.

1. Help! Een verrassing

Gekroond tot Prentenboek van het Jaar 2024, vertelt dit hartverwarmende verhaal over vriendschap, verwachtingen en verrassingen. Het vosje August wordt tot zijn grote schrik verrast door zijn vriendin Suus. August is geen fan van onverwachte gebeurtenissen. Aan de andere kant houdt Suus van actie, rennen, springen en wilde avonturen, terwijl August de voorkeur geeft aan rustig lezen, luieren en het creëren van mooie dingen. Zijn verbeelding neemt soms de overhand, waarbij hij zich de meest verschrikkelijke scenario’s voorstelt waarin Suus hem zou kunnen verrassen. De realiteit blijkt echter anders te zijn dan verwacht. En net wanneer je denkt dat het verhaal ten einde is, voegt schrijfster Miriam Bos nog een laatste wending toe.

2. Aan zee

Zilveren Penseel-winnaar Noëlle Smit creëerde een zonnig prentenboek over een zomerse stranddag aan de Noordzeekust, dat herkenbare momenten voor kinderen bevat, zoals het zien van de zee vanaf de duinen, het warme zand onder de blote voeten, en het zoeken naar schelpen en krabbetjes. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

3. ’s Nachts als jij slaapt

Dit kleurrijke boek onthult enkele beroepen die diep in de nacht worden uitgevoerd, waardoor het leven elke ochtend in alle drukte kan beginnen. Een levendig verhaal over nachtelijke bezigheden, geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.

4. Het bos van muis

Muis maakt een reis door het bos, ontmoet zijn bosvrienden en geniet van het wisselen van de seizoenen. Een avontuur waarbij kinderen ook vogels, insecten, dieren en planten ontdekken. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

5. Fred en de (bijna mislukte) verjaardag

Fred ontdekt dat boswachter Anton jarig is, maar Anton heeft geen idee wat dat betekent. Fred besluit er iets aan te doen en maakt van Antons verjaardag een bijzondere dag. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Lees ook – ‘5x de beste boeken voor moeders die je gelezen wilt hebben’ >

6. Het verlegen vogeltje

In dit komische prentenboek maken vogels een herrie in het bos terwijl ze nesten bouwen. Het verlegen groenlingvogeltje vraagt de merel om hulp, maar de communicatie verloopt niet zoals verwacht. Een humoristisch verhaal over ‘hebban olla vogala’, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

7. Pit

Pit, een klein zaadje, maakt een reis vanuit een appel, door de buik van een vogel, tot het uitgroeit tot een appelboom vol nieuwe appels en zaadjes. Een speelse benadering van de cyclus van planten voor nieuwsgierige jonge lezers. Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.

8. Beer zoekt een beste vriend

Zwarte Beer en Bruine Beer gaan samen op zoek naar een vriend. Het blijkt niet makkelijk te zijn, maar soms is een vriend dichterbij dan je denkt. Een tijdloos verhaal dat je direct wilt voorlezen en cadeau wilt doen. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

9. Aron en Aardappel

Aron wil een huisdier, maar zijn ouders niet. Wanneer hij een verrassing krijgt van zijn vader, blijkt het geen gewoon huisdier te zijn, maar een aardappel. Een grappig verhaal over onverwachte vriendschap, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

10. Ik mis Milo

Na de dood van zijn schildpad Milo is een kleine jongen diep bedroefd. Het gemis voelt hij overal, maar wanneer zijn moeder hem een nieuw huisdier laat kiezen, beseft hij dat niemand Milo kan vervangen. Een ontroerend verhaal, geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.