Onderzoek toont aan: moeders zijn opvallend vaak in dezelfde maand jarig als hun kinderen

22.12.2023 09:39
Onderzoek toont aan: moeders zijn opvallend vaak in dezelfde maand jarig als hun kinderen

Ben jij in dezelfde maand jarig als je kind(eren)? Je bent niet de enige waarbij dit aan de hand is. Sterker nog: onderzoek heeft aangetoond dat dit opvallend vaak voorkomt.

Er heeft een studie plaatsgevonden waarin meer dan tien miljoen geboortegegevens met elkaar zijn vergeleken. Moeders zijn opvallend vaak in dezelfde maand geboren als hun kinderen, blijkt uit de statistieken. Meer dan je op basis van toeval zou verwachten.

Moeders zijn vaak jarig in dezelfde maand als hun kinderen

Voor het onderzoek hebben Spaanse en Amerikaanse wetenschappers gekeken naar alle geboortes in Spanje van 1980 tot en met 1983 en 2016 tot en met 2019, en naar alle geboortes in Frankrijk van 2000 tot en met 2003 en van 2010 tot en met 2013. Een heleboel geboortes dus. Wat bleek? Er waren 4,6% meer geboortes waarbij moeder en kind in dezelfde maand jarig zijn dan statistisch verwacht.

Broers, zussen en vaders

Het geldt ook voor broers en zussen: het gebeurde 12,1% vaker dan verwacht dat broers en zussen in dezelfde maand geboren werden. Hoe het zit met vaders en hun kinderen? Zij vieren 2% vaker dan statistisch verwacht hun verjaardag in dezelfde maand.

Oorzaken

Hoe dat kan? De onderzoekers hebben wel een vermoeden. Zij zien namelijk al jaren een verband tussen de sociale en demografische achtergrond van mensen en de periode waarin zij kinderen krijgen. Een voorbeeld: hoger opgeleide Spaanse vrouwen krijgen vaker een kind in de lente. Als zij een dochter krijgen, is de kans niet alleen groter dan gemiddeld dat zij ook een hogere opleiding zal volgen, maar ook dat zij een kind zal krijgen in de lente. Zo ontstaat er een patroon. Maar er speelt meer mee. Zo zijn er per land verschillende seizoensgebonden factoren die de vruchtbaarheid beïnvloeden, zoals de hoeveelheid zonlicht en de kwaliteit van het voedsel.

Bron: Scientias

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief